Guvernul va deschide pentru fiecare nou-nascut un cont bancar de 500 de euro!

Guvernul va deschide pentru fiecare nou-nascut un cont bancar de 500 de euro!
Guvernul va deschide pentru fiecare nou-născut un cont bancar de educaţie permanentă în valoare de 500 de euro, iar părinţii vor putea depune anual în acest cont o sumă de până la 500 de euro, care va fi scutită de impozit, potrivit proiectului legii educaţiei permanente propus de Preşedinţie.

Pachetul de legi ale învăţământului elaborat de Comisia prezidenţială cuprinde şi Legea educaţiei permanente.

Potrivit proiectului, educaţia permanentă este o responsabilitate a persoanelor şi instituţiilor şi este stimulată de către stat.

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va înfiinţa un cont bancar în valoare de 500 de euro  pentru fiecare nou-născut din România. Părinţii sau reprezentanţii legali vor putea depune în contul de educaţie permanentă o sumă de până la 500 de euro pe an, care va fi scutită de impozit.

Contul de educaţie permanentă va putea fi utilizat de titular doar în scopuri strict educaţionale, după finalizarea învăţământului obligatoriu.

Proiectul mai prevede că fiecare instituţie publică va fi obligată să utilizeze minimum 2% din buget pentru formarea şi perfecţionarea personalului.

De asemenea, societăţile comerciale vor fi scutite de impozitarea profitului reinvestit în formarea resursei umane în limita a 5% din valoarea acestuia, potrivit documentului.

Mass-media va fi folosită în scopuri educaţionale. Un post public de televiziune şi un post public de radio vor fi dedicate exclusiv educaţiei, iar Guvernul va finanţa, prin programe speciale, emisiunile educative din mass-media private, se mai precizează în proiectul Comisiei prezidenţiale.

Potrivit proiectului, Educaţia permanentă se realizează în contexte formale, nonformale şi informale.

"Statul garantează accesul egal la educaţie şi servicii de informare, consiliere şi orientare în carieră. Sunt stabilite atribuţiile fundamentale ale instituţiilor statului în domeniul educaţiei", potrivit proiectului.

Documentul mai prevede înfiinţarea Centrelor Comunitare de Învăţare Permanentă, pentru a oferi educarea şi formarea continuă a membrilor comunităţii şi a Muzeului Naţional al Ştiinţei, pentru învăţarea nonformală şi informală a realizărilor ştiinţei şi tehnologiei contemporane.

Prin Legea educaţiei permanente vor fi puse bazele legislative pentru recunoaşterea şi certificarea învăţării non-formale şi informale indiferent de contextul în care ea a fost dobândită.

În proiectul Comisiei prezidenţiale se mai arată că nu vor mai exista competenţe necertificate şi diplome fără competenţe, iar toţi furnizorii de educaţie şi formare vor fi acreditaţi şi evaluaţi periodic.

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat, joi, pe sindicaliştii din educaţie că au fost finalizate trei proiecte de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă.

Mediafax

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
249

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
224

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
320

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...