Guvernul promite salarii mai mari in Educatie pentru a evita greva profesorilor de pe 1 iunie

Guvernul promite salarii mai mari in Educatie pentru a evita greva profesorilor de pe 1 iunie
Guvernul le ofera bani in plus bugetarilor din Educatie, incercand sa-i convinga astfel sa renunte la greva. Lefurile ar creste insa abia din luna august, anul viitor, cu 10 la suta, in cazul debutantilor si cu 5 la suta, pentru profesorii cu vechime.

Majorarile sunt nesemnificative si vin prea tarziu, spun sindicalistii, care atrag atentia ca vor fi si angajati care nu vor beneficia de nici o crestere, relateaza Stirile ProTV.

Potrivit noii ordonante, profesorii cu gradul didactic I si o vechime de peste 40 de ani vor avea un salariu de baza de 3.662 de lei. Iar directorii de unitati de invatamant preuniversitar - 5.945 de lei.

Profesorii debutanti, cu studii superioare de lunga durata, adica cei care au si masterat, vor primi la incadrare 1.749 de lei.
Cel mai mic salariu de baza ar urma sa-l aiba dascalii fara facultate, 1.480 de lei.

In mediul universitar, cel mai mic salariu va fi de 2.178 de lei, pentru asistentii universitari. De cealalta parte, un rector cu gradul I intai va avea 7.586 de lei, iar un profesor cu peste 40 de ani vechime, 6.866 de lei.

Sindicalistii atrag atentia ca nu toti angajatii vor primi bani in plus.

Anton Hadar, presedinte FNS Alma Mater: "Sunt in unele cazuri scaderi de salariu. Daca mai avem in vedere faptul ca in unele universitati s-au dat salariile putin mai mari, cu 5-7%, ca sa-i retina in sistem, va dati seama ca aceia vor ramane pe loc ani multi si buni."

Mai mult, ordonanta de urgenta ar urma sa micsoreze si indemnizatia celor care predau simultan la doua clase.

Ministrul Muncii spune ca nu poate face mai mult cu banii disponibili, adica 1,73 miliarde de lei pe an.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Nu vrem sa vindem gogosi. E foarte usor sa le promitem banii astia, dar la anul, cand altcineva va avea bugetul pe mana si va vedea ca iese din anvelopa de cheltuieli, cum va regla bugetul?".

Sindicalistii din invatamant par hotarati sa mearga pana in panzele albe pentru a obtine ce isi doresc. 15.000 de salariati din Educatie au anuntat ca vor porni, pe 1 iunie, intr-un mars de protest de la Guvern, catre Palatul Cotroceni.

Marti are loc o noua runda de negocieri intre sindicate si oficiali.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
587

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
169

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
445

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...