Guvernul pregateste o noua disponibilizare

Guvernul pregateste o noua disponibilizare
Mii de bugetari isi vor pierde locul de munca! Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa pregateasca a doua etapa a procesului de restructurare în sectorul public dupa reorganizarea agentiilor guvernamentale efectuata în vara anului trecut, operatiune care va presupune si disponibilizari si prin care se urmareste reducerea cheltuielilor bugetare.

Solicitarea a fost formulata în sedinta de miercurea trecuta a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale. "Boc a amintit membrilor Cabinetului ca la jumatatea lunii februarie le-a dat termen de o luna sa vina cu propuneri pentru etapa a doua a restructurarii în ministerele, institutiile si unitatile publice pe care le coordoneaza si a aratat ca, saptamana viitoare, se împlineste o luna si jumatate de la acea solicitare. Astfel, la nivelul Guvernului vor începe discutii cu titlu exploratoriu pe aceasta tema, iar ulterior Executivul va adopta un act normativ bazat pe concluziile la care s-a ajuns. Restructurarea are în vedere toate sectoarele bugetare, acolo unde este posibil", au aratat sursele.

Potrivit acestora, procesul de restructurare va presupune si noi disponibilizari de personal , iar scopul urmarit este limitarea cheltuielilor publice. In luna ianuarie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizari în institutiile din sectorul bugetar.

"Nu comentez în momentul de fata disponibilizarile de posturi, exista un program de circa 100.000, fiecare institutie va aplica aceast program. Grija mea cea mare, în acest moment, este aceea de a gasi solutii pentru crearea de locuri de munca", a spus la acea vreme Sebastian Vladescu.

Ulterior, acesta a retractat declaratia, dupa ce premierul Boc a precizat public ca numarul de concedieri va fi stabilit pe baza unor standarde de cost si ca lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediati a fost "un început gresit de mandat al unor ministri".

Tot atunci, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, Jeffrey Franks, declara, într-un interviu acordat ProTV, ca somajul va continua sa creasca pana la jumatatea acestui an si ar putea atinge un milion de persoane, informatii de asemenea negate de catre autoritatile romane.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea transelor a treia si a patra din împrumut sa reduca în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2 la suta din PIB prin disponibilizari în sectorul public.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
88

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
97

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
140

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...