Guvernul pregăteşte o lovitură pentru samsarii imobiliari: IMPOZIT URIAŞ pentru tranzacţiile speculative

Guvernul pregăteşte o lovitură pentru samsarii imobiliari: IMPOZIT URIAŞ pentru tranzacţiile speculative
Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a anunţat că în legea restituirii proprietăţilor pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament se va stipula un impozit de peste 50% pentru tranzacţiile financiare speculative.
 
Potrivit ministrului, în Guvern şi USL se discută un impozit cuprins între 50 - 84% pentru taxarea celor care vor fi despăgubiţi după ce au cumpărat drepturi litigioase.
 
"Într-adevăr, drepturile litigioase, cumpărate şi revândute sau sumele cu care vor fi despăgubiţi cei care au câştigat de pe urma drepturilor litigioase vor fi impozitate, dar nu s-a luat o decizie finală politică şi guvernamentală. Se va aplica un impozit cuprins între 50 - 84% pentru că se consideră că procentul care rămâne la dispoziţie este destul de bun ca rată a profitului", a declarat pentru gândul.info Chiţoiu.
 
"Nu vor mai exista portiţe"
 
Liberalul a precizat că prevederile legii vor fi foarte clare şi "nu vor mai exista portiţe pentru cei care cumpără şi revând drepturile litigioase".
 
"Nu am făcut o estimare cât se va câştiga de pe urma acestui impozit. Pentru cel care vinde şi revinde drepturile litigioase, profitul care îi rămâne este destul de mare pentru o tranzacţie financiară. Din punct vedere liberal, impozitarea trebuie să fie cât mai redusă, dar la activităţile speculative nu se mai pune problema din punct de vedere al impozitării, este o tranzacţie financiară speculativă. Va fi un impozit special", a subliniat ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu.
 
La rândul său, vicepreşedintele PNL, Tudor Chiuariu, a precizat că această măsură are ca scop principal descurajarea speculei imobiliare.
 
"Trebuie să impunem, nu avem altă soluţie legislativă decât să impunem un impozit foarte mare asupra celor care cumpără drepturile litigioase. Va fi un impozit cuprins între 50 - 84%", a subliniat Chiuariu.
 
Potrivit acestuia, legea se aplică doar pentru viitor, după intrarea în vigoare. El l-a contrazis pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, care a spus că nu impozitul este principala problemă a legii privind restituirea proprietăţilor şi că se vor găsi soluţii pentru a nu se plăti acest impozit.
 
"Nu cred că există această posibilitate, ori cumperi drepturile litigioase şi din acel moment eşti proprietar, ori nu le cumperi şi rămâi la mâna celui care le deţine. O intenţie bună a noastră de a returna proprietăţile a fost deturnată ", a adăugat pentru gândul.info vicepreşedintele PNL.
 
Tudor Chiuariu a declarat că a propus ca impozitul pentru acest tip de tranzacţii să fie de 84%.
 
O decizie finală a legii pentru restituirea proprietăţilor urmează să fie luată marţi, în cadrul şedinţei USL. La finalul acestei săptămâni, mai mulţi lideri ai PNL, PSD şi PC se vor întâlni pentru a discuta pe marginea acestei legi.
 
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat forma proiectului de lege discutat în Guvern. El s-a arătat deranjat că despăgubirile vor fi eşalonate până în 2027.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
46

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
30

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
33

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...