Guvernul infiinteaza crese in liceele din Romania

Guvernul infiinteaza crese in liceele din Romania
Catalin Alexa: "Noi, in bugetul pe 2011, nu avem prinsa o suma pentru aceste crese de liceu, dar, daca va fi necesar, la prima rectificare de buget, pe care o vom opera in acest an, vom aloca banii necesari. Oricum, initiativa o consider, dealtfel, binevenita".

In aceste zile, pe masa de lucru a Guvernului se afla un proiect de lege care prevede amenajarea, pana la 15 septembrie 2011, in fiecare liceu din Romania, a unei camere adecvate pentru cresterea copiilor nascuti de eleve de liceu, denumita generic "Mama si copilul".

Proiectul de lege este intocmit de specialisti din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Administratiei si Internelor.

Masura vine in sprijinul tinerelor mamici, care, aflate inca la varsta adolescentei, au nascut un copil, dar care vor sa-si continue studiile, fara intrerupere, si pentru a descuraja abandonul scolar in randul tinerelor.

Totodata, specialistii care au elaborat proiectul de lege cred ca astfel va fi diminuat numarul de avorturi, numarul de noi nascuti abandonati si cel al pruncuciderilor, toate acestea luand o amploare deosebita in ultimii ani in tara noastra. De asemenea, pe termen mediu si lung, masura vizeaza: cresterea natalitatii in Romania, ajunsa in 2010 la aproximativ 9,5 copii la mia de locuitori, sanatatea tinerelor mamici si a copiilor.

In cazul in care legea va fi adoptata vor fi create un numar de 2800 de noi locuri de munca, cate doua bone pentru cele aproximativ 1400 de licee din Romania.

In cele 6 ore de cursuri ale mamicilor, copiii vor fi supravegheati de bone specializate, iar in pauze si oricand va fi nevoie, mamicile isi vor putea vedea si alapta copiii. Specialisti din Ministerul Sanatatii recomanda alaptarea la san a bebelusilor, laptele matern continand substante care nu pot fi substituite, in acelasi timp, alaptarea la san, contribuind la intarirea legaturii intre mama si bebelus.

Fondurile necesare pentru amenajarea si intretinerea acestor camere, dar si plata salariilor bonelor, vor fi asigurate de Uniunea Europeana – prin Programul Operational Regional – Axa 3, Domeniul major de interventie 3.4. "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua" (80%), guvern (10%) si autoritatile locale (10%).

"Noi, in bugetul pe 2011, nu avem prinsa o suma pentru aceste crese de liceu, dar, daca va fi necesar, la prima rectificare de buget, pe care o vom opera in acest an, vom aloca banii necesari. Oricum, initiativa o consider, dealtfel, binevenita", a declarat Catalin Alexa, viceprimar al municipiului Botosani.

www.caietul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
13

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
95

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
17

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...