Guvernul conservă politizarea deconcentratelor

Guvernul conservă politizarea deconcentratelor
Executivul a conservat preventiv mijloacele prin care şefii de servicii deconcentrate pot fi schimbaţi politic.

Marţi, cu doar o zi înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să declare neconstituţională ordonanţa prin care conducerile deconcentratelor au fost politizate (37/2009), membrii cabinetului au abrogat-o, preluându-i însă prevederile identic în altă ordonanţă, scrie evz.ro.

Asta în condiţiile în care Consiliul Legislativ atrăsese atenţia, în avizul său, asupra procedurii şi recomandase guvernului să analizeze dacă noul act normativ nu afectează dreptul la muncă.

"Semnalăm că unele norme reiau, într-o formulare identică, dispoziţiile OU 37/2009, contestată la Curtea Constituţională. Semnalăm că în cazul intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale, demersul aflat pe rolul instanţei de contencios constituţional rămâne fără obiect", se arată în documentul Consiliului Legislativ.

Practic, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, politizarea deconcentratelor rămâne legală atâta vreme cât ea este "consfinţită" prin noua ordonanţă, asupra căreia judecătorii nu au fost sesizaţi încă.

Decizia guvernului i-a inflamat însă pe liberali, care au anunţat că vor depune plângeri penale împotriva miniştrilor care şi-au dat acordul pentru adoptarea noului act normativ.

"Voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privitor la toţi membrii acestei jumătăţi de cabinet ilegitime pentru săvârşirea infracţiuni de abuz în serviciu împotriva intereselor publice", a declarat ieri prim-vice pre şedintele PNL, Ludovic Orban.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fost antrenor la Foresta: ”Acum Botoșaniul are 25 de ani peste Suceava în multe domenii!”

astăzi, 08:45
40

Profesorul Marin Barbu regretă că fotbalul sucevean a ajuns foarte jos. Foresta Suceava s-a desființat, iar cele mai bune echipe din județ sînt Șomuz Fălticeni, care joacă în play-o...

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
188

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
300

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....