Guvernul Boc pune bugetarii să muncească gratis două luni

Guvernul Boc pune bugetarii să muncească gratis două luni
Angajaţii de la stat vor avea în 2010 venituri în medie cu 15% mai mici decât acum, indiferent de ceea ce va spune grila de salarizare, potrivit prevederilor cuprinse în două dintre cele trei pachete de legi pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, analizate de MONEY.ro.

O reducere cu 15% a salariilor în 2010 ar însemna echivalentul a două luni neplătite, dar muncite. Cum se va întâmpla acest lucru, propriu-zis? Pe de o parte, o lege stipulează scăderea cu 15% a veniturilor bugetarilor până în decembrie, iar cea de-a doua le îngheaţă la acest nivel.

Astfel, veniturile trebuie să scadă încă din ultimul trimestru al acestui an, potrivit proiectului de lege privind raţionalizarea cheltuielilor publice. Reducerea medie este de 15,1% pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, iar aceasta va fi operată prin acordarea celor zece zile de concediu fără plată. Un alt proiect de lege, cel referitor la salarizarea unitară, prevede că veniturile vor fi îngheţate în 2010 la nivelul din decembrie 2009.  Ce soluţii au ordonatorii de credite?

Ei trebuie să taie 15% din cheltuieli fie prin micşorarea sporurilor plătite, fie prin concedieri de personal, fie printr-o combinaţie între cele două măsuri. Vor fi menţinute la acelaşi nivel doar salariile de bază, însă asta înseamnă că, dacă la o parte dintre bugetari nu există sporuri de tăiat, de la ceilalţi trebuie tăiat mai mult sau trebuie să se treacă la concedieri suplimentare.

Modificările au fost făcute după ultimele consultări ale Guvernului cu sindicatele, de la sfârşitul săptămânii trecute, iar sindicaliştii consultaţi de Business Standard s-au arătat surprinşi de noile prevederi.

"Au trecut dincolo de linia negocierilor cu noi. Până acum era un alt fel de abordare, acum au spus că ori renunţăm la salarii, ori la personal", spune Octavian Luca, vicepreşedintele Cartel Alfa, care crede că scăderea cheltuielilor de personal de la 9,4% din PIB la 8,7% va fi operată în principal prin concedieri.

Iniţial, un amendament prevedea că nu sunt luate în calcul scăderile conjuncturale date de concediul fără plată, însă acesta nu se mai regăseşte în forma finală.

"Până marţi la ora 14.00 nu avea nimeni textul", explică situaţia Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Pe de altă parte, sindicaliştii speră că vor fi incluse din start în salariul de bază cât mai multe dintre sporuri. Legea mai promite şi majorarea salariilor, care se vor situa sub minimum pe economie, de 705 lei, precum şi reacordarea în anii viitori a unora dintre bonusurile tăiate. Însă creşteri de salarii vor putea fi acordate abia începând din 2011 şi numai în limita sumelor economisite prin concedieri.

Grila de ierarhizare din legea unică de salarizare nu va intra în vigoare în 2010, iar modificări ale echivalenţelor şi ale bazei de calcul vor mai putea fi operate în termen de şase luni după intrarea în vigoare.

Practic, sindicatele şi Guvernul trebuie în continuare să se pună de acord asupra unui sistem care să echivaleze pragurile salariale, dar din care să rezulte o reducere de cheltuieli, după ce toate încercările de până acum au eşuat. Până în 2015, ponderea cheltuielilor cu personalul în PIB trebuie să scadă la 7%.
 
Sursa: Money.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
391

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
537

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
652

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...