Guvernul a aprobat normele de aplicare a legii privind reabilitarea faţadelor clădirilor

Guvernul a aprobat normele de aplicare a legii privind reabilitarea faţadelor clădirilor
Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotărâre, normele de aplicare a Legii nr.153/2011 privind măsurile de creÅŸtere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale ÅŸi Turismului, Elena Udrea, într-un briefing de presă susÅ£inut la Palatul Victoria.

Astfel, cei interesaÅ£i de refacerea elementelor de construcÅ£ie de la nivelul faÅ£adelor ÅŸi învelitorilor/ teraselor care, prin nivelul avansat de degradare prezintă pericol public, pot beneficia de credite bancare acordate de instituÅ£ii de credit/finanÅ£atori, cu garanÅ£ie guvernamentală ÅŸi cu dobândă subvenÅ£ionată, pentru executarea lucrărilor de intervenÅ£ie la anvelopa clădirilor de locuit deÅ£inute.

"Sunt normele la legea prin care am prevăzut în această vară posibilitatea ca faÅ£adele degradate ale clădirilor să poată să fie reabilitate de către primării din fondurile publice, din fondurile comunităţii, sau de către proprietari accesând credite cu dobânzi subvenÅ£ionate ÅŸi garantate 100% de către stat, pe o durată de cinci ani, în aceleaÅŸi condiÅ£ii în care se pot accesa credite pentru reabilitarea termică a clădirilor", a afirmat ministrul Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale ÅŸi Turismului a precizat că executarea lucrărilor de intervenÅ£ie la anvelopa clădirilor de locuit se finanÅ£ează din surse proprii ale beneficiarilor de credit, reprezentând 10% din valoarea de execuÅ£ie a lucrărilor de intervenÅ£ie, ÅŸi 90% se asigură din credite bancare, cu garanÅ£ie guvernamentală ÅŸi cu dobândă subvenÅ£ionată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale ÅŸi Turismului.

Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data recepÅ£iei la terminarea lucrărilor ÅŸi creditul poate fi contractat atât de către asociaÅ£iile de proprietari (prin hotărârea a minimum 90% din membrii asociaÅ£iei de proprietari) cât ÅŸi de proprietarii de locuinÅ£e unifamiliale.

De asemenea, ministrul Elena Udrea a mai precizat că actul normativ oferă posibilitatea proprietarilor de locuinÅ£e ca, în sumele solicitate prin aceste credite, să realizeze inclusiv lucrări de reabilitare termică, chiar dacă există deja un program de reabilitare termică dedicat blocurilor de locuinÅ£e ÅŸi locuinÅ£elor unifamiliale.

"Este o măsură prin care, de asemenea, satisfacem un interes public, un interes general ÅŸi un drept al cetăţenilor de a trăi într-un mediu construit sigur, sănătos", a mai afirmat Elena Udrea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
47

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
48

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
304

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...