Guvernul a anunțat noua grilă de salarizare a cultelor

Proiectul de lege privind salarizarea, discutat în prezent de către reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor, prevede sumele, sub formă de indemnizații sau salarii, pe care statul român le plătește șefilor cultelor, preoților, preoților din sistemul de învățământ. Aceste sume sunt stabilite pe criteria de funcție, gradație, studii, experiență.

Guvernul României respectă astfel "înțelegerea" dintre statul român și culte, conform căreia în schimbul secularizării ( trecerea în domeniul statului) proprietăților bisericești operată de A.I.Cuza,  statul român s-a angajat să contribuie cu o sumă la salarizarea preoților și angajaților cultelor.

Astfel, cel mai mare salariu brut al unui preot cu studii superioare este de 1893 de RON, ceea ce înseamnă că netul va fi în jurul sumei de 1300 de RON. Cel mai mic salariu al unui preot cu studii superioare este de 1290 RON, ceea ce se traduce într-un net de 950 de RON.

Un preot cu studii medii va avea un salariu brut de maxim 1594 RON, echivalentul a 1164 RON "în mână". Un preot cu studii superioare este asimilat de către stat cu un profesor cu studii superioare. Astfel, în România sunt 10.969 de preoți, diaconi, pastori, vestitori, imami, rabini sau alți oficianți de cult cu acest statut.

Personalul clerical cu studii medii este asimilat de către stat cu învățătorii, educatorii sau maiștri-instructorii. În această categorie sunt 4281 de persoane.
 
În total, Guvernul sa oferi sprijin financiar pentru 15.250 de persoane ce aparțin de toate cultele recunoscute oficial de statul român. SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

Friday, 4 October 2024

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

Friday, 4 October 2024

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

Friday, 4 October 2024

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...