Greu de diagnosticat: 15 boli pe care nici medicii nu le pot identifica usor!
Stiri Botosani Friday, 13 November 2015 Actualitate"O multime de simptome sunt nespecifice si variabile, in functie de persoana", spune dr. David Fleming, presedinte al Colegiului American al Medicilor si profesor de medicina la Universitatea din Missouri. "In plus, multe teste de diagnostic sunt scumpe si nu se fac in mod obisnuit, dar chiar si atunci cand se fac nu intotdeauna ofera un raspuns negru pe alb". Urmatoarele 15 afectiuni sunt extrem de dificil de stabilit.
Sindromul de colon iritabil
Unele afectiuni sunt dificil de diagnosticat, deoarece nu exista niciun test concludent pentru a dovedi existenta lor; mai degraba, au nevoie de un "diagnostic de eliminare", spune Fleming, la care medicii ajung prin excluderea tuturor celorlalte posibilitati. Sindromul de colon iritabil – o boala cronica ce afecteaza intestinul gros si provoaca dureri abdominale, crampe, balonare, diaree, si/sau constipatie – este unul dintre aceste cazuri.
Conform criteriilor de diagnostic, un pacient ar trebui sa aiba simptome de cel putin sase luni inainte de prima consultatie pentru o evaluare formala, iar starile de disconfort ar trebui sa fie prezente cel putin trei zile pe luna in ultimele trei luni inainte de a fi diagnosticat cu sindromul de colon iritabil.
Boala celiaca
Atat de multa confuzie inconjoara boala celiaca – o reactie imuna la gluten, ce declanseaza o inflamatie la nivelul intestinului subtire – incat este nevoie in medie de sase pana la 10 ani pentru ca un pacient cu aceasta boala sa fie diagnosticat corect. Suferinzii de boala celiaca ar avea, in teorie, probleme digestive, atunci cand consuma alimente ce contin gluten, cum ar fi grau, orz, secara, dar numai aproximativ jumatate dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala au suferit de diaree si au pierdut in greutate, desi acestea ar fi doua dintre simptomele bolii.
Boala celiaca poate provoca, de asemenea, mancarimi ale pielii, dureri de cap, dureri articulare si reflux de acid gastric sau arsuri la stomac. Un test de sange poate diagnostica boala celiaca, indiferent de simptomele prezente, iar o endoscopie poate depista orice afectare a intestinului subtire.
Fibromialgia
Fibromialgia, ce se caracterizeaza prin durere pe scara larga la nivel musculo-scheletic, implica "simptome medicale inexplicabile" – un termen folosit de medici pentru a descrie durerile persistente care nu par a avea o cauza fizica evidenta.
Cand medicii nu pot gasi un motiv care sa explice durerea si oboseala cronica in cazul unui pacient, de multe ori se stabileste acest diagnostic. "Acest lucru poate implica si eliminarea altor boli, dintre care unele se dovedesc a fi la fel de dificil de diagnosticat", spune dr. Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de Medicina de Investigatii de la Universitatea Yale.
"Exista studii care arata ca persoanele cu anumite simptome, daca se prezinta la un reumatolog vor fi diagnosticate cu fibromialgie, dar in cazul in care merg la un gastroenterolog vor fi diagnosticate ca avand sindrom de colon iritabil".
Artrita reumatoida
Durerile inexplicabile pot fi cauzate de artrita reumatoida (RA), o boala autoimuna. Spre deosebire de osteoartrita (de tipul "uzura", care apare pe masura ce oamenii inainteaza in varsta), artrita reunatoida, o boala care afecteaza articulatiile, poate aparea la orice varsta.
"Stadiile de inceput ale bolii pot fi aceleasi cu cele ale multor alte afectiuni. Uneori este doar o senzatie de durere sau rigiditate la nivelul articulatiilor, ce ar putea fi cauzata de o multime de lucruri diferite", sustine David Fleming.
Scleroza multipla
Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorteala, slabiciune, furnicaturi, dar nu este intotdeauna cazul. "Scleroza multipla poate fi episodica", afirma Eugene Shapiro, deoarece anumite simptome apar si dispar. Semnele bolii pot fi mai mult sau mai putin severe.
Boala Lyme
Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, cele articulare si simptomele asemanatoare racelii fac ca aceasta sa fie usor de confundat cu alte afectiuni.
Un test de sange poate verifica anticorpii bolii Lyme in sange, dar acestia nu apar decat la cateva saptamani dupa infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important sa se scape imediat de capusa si sa se consulte rapid medicul.
Lupusul
Semnul cel mai distinctiv al lupusului – alta boala inflamatorie cronica – este o eruptie in forma de fluture pe obrajii pacientului, dar aceasta nu este prezenta in toate cazurile. Pentru cei care nu dezvolta eruptii cutanate diagnosticul poate fi un proces lung si dificil, spune Shapiro.
"Lupusul poate sa se manifeste in moduri diferite, poate afecta articulatiile, rinichii, creierul, pielea si plamanii, iar simptomele pot sa semene cu cele ale altor boli", precizeaza medicul.
Nu exista o singura metoda prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urina si sange, alaturi de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.
Apendicita
Se poate crede ca un apendice inflamat sau spart ar trebui usor identificat, dar uneori se intampla sa nu fie asa. Simptomele tipice apendicitei includ greata, durere si sensibilitate in jurul buricului si, eventual, o febra usoara. Dar nu intotdeauna.
"Uneori, oamenii au dureri, dar apoi se rupe apendicele si durerea se amelioreaza, astfel ca ei cred ca sunt in regula", spune Shapiro.
Diabetul
"Sunt persoane cu valori crescute ale zaharului in sange care nu merg in mod regulat la doctor, asa ca diabetul nu poate fi diagnosticat", afirma Shapiro. "Ei nu realizeaza ca au o problema decat atunci cand aceasta devine grava si incepe sa le fie afectata vederea sau sa simta amorteala in picioare sau maini", mai spune el.
Pentru a fi evitate respectivele probleme, trebuie observate simptomele timpurii, precum setea sau foamea crescute, urinarea frecventa, pierderea brusca in greutate si oboseala.
Endometrioza
Multe femei perfect sanatoase sufera de dureri menstruale si disconfort, deci nu e de mirare ca endometrioza este de multe ori diagnosticata gresit. Cu toate acestea, femeile cu endometrioza (in care tesutul uterin creste in afara uterului) acuza, de multe ori, dureri pelvine, crampe si sangerari abundente, ce se agraveaza in timp.
Un examen pelvin poate detecta uneori tesutul endometrial sau chisturile care au fost cauzate de acesta. Diagnosticul de certitudine se poate stabili in urma unei biopsii.
Migrenele
Pentru cei care sufera de migrene, nimic nu poate fi mai evident decat durerile de cap severe – de obicei trepidant intense sau pulsatorii – si pot fi insotite de greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina si sunet. Dar unii oameni pot avea migrene chiar fara sa stie, spune Fleming.
"Uneori, simptomele migrenei pot fi foarte grave, in unele cazuri pacientul putand ajunge chiar la paralizie, dar alteori ele pot fi foarte subtile", spune Fleming. "Pacientii s-ar putea simti ametiti ori cu un disconfort vag in zona capului, iar de multe ori ei vor fi tratati cu medicamente care ar putea sa nu fie potrivite pentru migrena in sine".
Un neurolog ar trebui sa poata exclude alte posibilitati si sa stabileasca un diagnostic corect.
Cefaleea cluster
O alta afectiune care cauzeaza durere de cap si care, de multe ori, este neinteleasa este cefaleea cluster – foarte dureroasa, dar destul de rara. Oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce, dar cefaleea cluster tinde sa apara la schimbarile de anotimp. Din acest motiv, aceasta poate fi uneori diagnosticata gresit ca durere de cap legata de alergii ale sinusurilor.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni ce ajuta la reglarea greutatii, a energiei si a starii de spirit. In stadiile incipiente, simptomele problemelor glandei tiroide sunt subtile si pot include oboseala, crestere in greutate, piele uscata, dureri musculare si tulburari de memorie. "Se poate considera ca e vorba de depresie, fibromialgie ori multe alte afectiuni", spune Shapiro.
Si pentru ca hipotiroidismul este cel mai frecvent la persoanele (in special femei) de peste 60 de ani, este usor sa atribui simptomele sale pur si simplu inaintarii in varsta.
Bolile inflamatorii intestinale
Exista in principal doua tipuri de boli inflamatorii intestinale (IBD): boala Crohn si colita ulcerativa. Ambele provoca inflamarea tractului digestiv, cauzand durere, diaree si posibil chiar malnutritie. Pentru ca nu exista un test pentru IBD, acestea sunt diagnosticate in primul rand prin excluderea oricarei alte boli.
"In cazul in care un pacient vine cu dureri abdominale severe, ne-am putea gandi mai intai ca este o problema a vezicii biliare", spune Shapiro. "Daca el vine cu scaun moale, am putea crede ca este o infectie. Deci, trecem printr-o lunga serie de teste – imagistica, analize de sange, evaluari – si, uneori, ajungem in cele din urma la concluzia ca am exclus toate celelalte posibilitati".
Sindromul ovarelor polichistice
Ciclul menstrual neregulat, cresterea in greutate inexplicabila si dificultatile in a ramane insarcinata pot fi simptome ale sindromului ovarului polichistic, tulburare hormonala ce afecteaza femeile aflate la varsta fertilitatii. Multe doamne sau domnisoare cu aceasta afectiune prezinta ovare cu numeroase chisturi mici, dar nu toata lumea cu acest sindrom are ovarele marite, si nu toata lumea cu ovare marite are acest sindrom.
Pentru a fi diagnosticata cu aceasta tulburare, o femeie trebuie sa aiba niveluri ridicate de hormoni de sex masculin (androgeni). Excesul de androgeni poate duce la o crestere anormala a parului pe fata si corp, dar femeile de anumite etnii (cum ar fi cele din nordul Europei si din Asia) pot sa nu aiba aceste semne fizice.
Mircea Doaga, Farmacia ta
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Valeriu Iftime: ”Aceasta este realitatea cu totul revoltătoare” (Video)
Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani și președintele liberalilor, a atacat din nou, în termeni duri, administrația municipiului reșediță de județ: ”Imagi...
La nivelul județului Botoșani, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite! (Video)
Pe parcursul nopții, cât timp cele 433 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această ...
Cosmin Andrei a votat pentru un candidat care ”a susținut municipiul Botoșani” (Video)
Cosmin Andrei s-a prezentat la o secție de votare de la Școala 13, în municipiul Botoșani. Edilul orașului Botoșani a spus că a votat cu candidatul ”care a susținut municipiul Bo...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.64 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici