Grefierii de la instanțele și parchetele din Botoșani, a doua zi de protest, cu încetarea activității (foto)

Lipsa finanțării compromite independența și integritatea actului de justiție, în ansamblul său, avertizează grefierii.

Grefierii de la instanțele și parchetele din Botoșani, a doua zi de protest, cu încetarea activității (foto)

Luni, 11 decembrie 2023, grefierii de la instanțele și parchetele din Botoșani au organizat o nouă acțiune de protest, cu întreruperea activității în intervalul orar 10.00 - 12.00.

Grefierii care au pichetat sediile instanțelor de judecată din județ solicită achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, precum și plata unor drepturi de natură salarială restante.

 ”Avem studii superioare, dar nu putem să desfășurăm altă activitate decât cea didactică, potrivit legii, pentru că grefierii au o serie întreagă de interdicții. Nu putem avea o afacere a noastră, deci nu putem să ne suplimentăm veniturile cu nimic, dacă acestea sunt insuficiente. Muncim foarte mult, avem o responsabilitate foarte mare față de președintele completului de judecată, deci suntem supuși controlului ierarhic. Nu suntem asistați social. Dorim să ni se dea drepturile salariale ce ni se cuvin. De cinci ani de zile, grefierii care au vechime maximă în muncă nu au mai beneficiat de creșteri salariale. Acum, când ar trebui să fim plătiți cu salariu întreg, după atâția ani în care nu am fost luați în seamă, guvernanții nu vor, noi grefierii nu înțelegem de ce nu vor, pentru că efortul financiar nu ar fi atât de mare. Ne-am liniști și noi, nu știu, parcă le place să fie o hărmălaie peste tot. Alte categorii sociale au obținut drepturi, numai la justiție nu. De ce? Este a treia putere în stat? Ar putea să deranjeze? Ne-au oprit din salariu și noi nu mai putem face muncă voluntară”, și-au strigat nemulțumirea grefierii pe holurile Tribunalului Botoșani.

În cadrul acțiunii de protest de luni, grefierii au adus la cunoștință faptul că Adunarea generală extraordinară a Sindicatului Național al Grefei Judiciare ”Dicasterial” de sâmbătă, 9 decembrie 2023, a hotărât ca acțiunile de protest să fie organizate pe o perioadă nedeterminată de timp, începând cu data de 11 decembrie 2023.

În acest sens, personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțele și parchetele din Botoșani va adopta următoarele forme de protest:

  • grefierii vor participa la ședințele de judecată sau, după caz, la activitățile de urmărire penală pentru soluționarea cauzelor cu arestați în materie penală și în alte materii, precum și în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanță;
  • compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul;
  • personalul  auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;
  • personalul  auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai răspunde la telefonul personal după terminarea programului de lucru legal și nu va mai asigura niciun fel de permanențăîn afar programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală.

De asemenea, s-a hotărât ca în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024, să fie întreruptă activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, în intervalul 10.00 – 14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor doar la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală pentru soluționarea cauzelor cu arestați în materie penală și în alte materii, precum și în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanță.

Prin acțiunile de protest declanșate, grefierii solicită coaliției de guvernare asigurarea în regim de urgență a fondurilor pentru:

-  achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, precum și plata tranșelor din hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare scadente în anul 2023.

-  prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor și  a altor drepturi de natură salarială restante, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin acte administrative.







 

 

Spune-ne opinia ta