Mai multe organizatii sindicale ale grefierilor care reprezinta aproximativ 8.000 de angajati in personalul auxiliar de specialitate din instante anunta ca vineri vor organiza un miting de amploare, cu 1.500 de participanti, in fata Guvernului Romaniei.
Acest miting este urmat de alte actiuni de protest, organizate impreuna cu Federatia PUBLISIND, pe termen nedeterminat, pana la solutionarea revendicarilor, potrivit unui comunicat de presa. Demersul vine dupa ce anterior, in saptamana 11-15 martie 2019, grefierii din toata tara au purtat banderole albe. Incepand cu data de 18 martie 2019, ei au refuzat sa lucreze suplimentar in instante si parchete, iar acest lucru ar genera blocaje in activitate in maxim 10 zile.
"Functionarea sistemului judiciar si activitatea instantelor si parchetelor depinde de munca suplimentara", explica sindicalistii.
Nemultumirile
Grefierii sunt nemultumiti de conditile de munca, de salarizare si de neplata unor drepturi salariale care au fost amanate prin ordonante succesive.
"Legile succesive de salarizare au avut un efect si mai grav: au pozitionat grefierul ca fiind cea mai prost platita categorie profesionala din sistemul de justitie. Astfel ca, daca in anii 2000 salariul unui grefier era in procent de 70-80% din salariul unui judecator, in prezent, acesta a ajuns sa fie in procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, in mod public, insusi actualul ministru al Justitiei, intr-un comunicat de presa", arata sindicalistii de ce ies in strada.
Potrivit acestora, modificarile legislative au adus atributii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atributii administrative de la magistrati, cum ar fi redactarea dupa model a hotararilor judecatoresti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioara a adus atributii numeroase in sarcina grefierilor care au devenit, pe rand, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenti procedurali si chiar factori postali.