Gestul care-ti poate salva viata

Masurarea tensiunii arteriale ar trebui sa se faca la ambele brate, pentru ca diferentele dintre valorile acesteia pot semnala riscul de infarct sau de atac vascular, avertizeaza specialistii.

Atunci cand exista diferente mari intre valorile tensiunii la brate exista un risc cu 38% mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau probleme cardiovasculare grave, informeaza DailyMail, conform ziare.com.

Aceasta este concluzia unui studiu recent efectuat de catre specialistii americani de la Scoala Medicala Harvard.

In cadrul studiului, la care au participat 3.400 de persoane cu varsta de peste 40 de ani, voluntarilor li s-a masurat tensiunea arteriala la ambele brate. S-au observat mici diferente intre aceste valori, ceea ce, de altfel, este si normal.

Valorile tensiunii sistolice (cea mai mare dintre cele doua masuratori) varia, in medie, cu 5 puncte. Insa, la 10% dintre persoane s-au constatat diferente de 10 puncte sau chiar mai mult in ceea ce priveste valorile tensiunii la ambele brate, ceea ce creste in urmatorii 13 ani probabilitatea de aparitie a unui infarct fatal sau a unui atac cerebral.

O posibila explicatie este ca aceste diferente de tensiune apar din cauza unui cheag de sange care blocheaza o artera care alimenteaza cu sange unul dintre brate.

"Chiar daca o persoana nu are alti factori de risc cardiovascular, diferentele de valoare a tensiunii dintre cele doua brate pot semnala probabilitatea de aparitie a problemelor cardiovasculare in viitor", afirma Thembi Nkala, de la Fundatia Britanica a Inimii.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...