Generaţia crizei: 75% dintre elevi – "analfabeţi ştiinţific"

Generaţia crizei: 75% dintre elevi – "analfabeţi ştiinţific"

   gandul.info

Raportul privind situaţia învăţământului, înaintat de guvern Parlamentului, arată mai mult decât îngrijorător! Şcolile româneşti se golesc de elevi în ritm alert, numărul profesorilor este în cădere liberă, rezultatele şcolarilor sunt din ce în ce mai proaste, iar per ansamblu sistemul educaţional din România deţine unele dintre cele mai triste recorduri din Europa.

Situaţia este recunoscută oficial de Ministerul Educaţiei în Raportul privind Starea Învăţământului, document care confirmă involuţia din ultimii ani, scrie Gândul.

Astfel, populaţia şcolară din gimnaziu a scăzut cu o treime în ultimii opt ani, în timp ce în învăţământul primar învaţă cu 20% mai puţini elevi decât în anul 2002. În facultăţi, deficitul este şi mai evident: anul universitar 2009-2010 s-a desfăşurat cu peste o sută de mii de studenţi mai puţini decât în anul anterior, cea mai dramatică scădere fiind în cazul universităţilor private (minus 22%).

Rezultatele de la bac şi "fermitatea" ministrului

În ceea ce priveşte calitatea predării la clasă, lămuritoare sunt concluziile raportului care fac trimitere la testările internaţionale. Peste trei sferturi dintre elevii români sunt sub pragul alfabetizării ştiinţifice, în timp ce scorurile înregistrate la citire atestă faptul că 56% dintre şcolarii români se află la un nivel critic în privinţa lecturii.

Conform datelor din Gândul, slaba pregătire a elevilor reiese şi din examenele organizate de MECTS, ale căror rezultate nelineare ridică semne de întrebare şi asupra aplicării omogene a criteriilor de evaluare. Spre exemplu, în anul şcolar 2009-2010 un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să promoveze evaluarea naţională derulată la matematică, deşi în anul anterior, la teza cu subiect unic, peste 87% dintre şcolari au obţinut notă de trecere.

Poate cel mai relevant rezultat este însă cel înregistrat la bacalaureat. Rata de succes la examenul maturităţii a scăzut dramatic în acest an, sub punctul de 35%. Interesantă este explicaţia ministerului, care explică acest fapt ca pe un merit ce "se datorează cel mai probabil măsurilor de control şi de evitare a fraudelor implementate cu fermitate la nivelul acestui an şcolar". Din document reiese că şi ceea ce s-a câştigat a avut costuri ridicate.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cât va fi redus salariul șefului CFR Călători, care are venituri de 11.000 euro/lună: ”Trebuie să mor de foame?”

Wednesday, 23 July 2025

Salariul lui Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători care se lăuda că are venituri de 11.000 de euro/lună, va fi redus cu 10%. Pe de altă parte, veniturile angajaților ”simpl...

Valeriu Iftime a semnat cu fotbalistul, deși antrenorul l-a anunțat răspicat că nu-l mai vrea: „Altul mai bun n-am găsit!”

Wednesday, 23 July 2025

Hervin Ongenda a revenit la antrenamente sub comanda lui Leo Grozavu, iar Valeriu Iftime a spus că jucătorul în vârstă de 30 de ani e ca și semnat cu FC Botoșani. Hervin Ongen...

Incendiu de proporții la o gospodărie din Botoșani. Trei persoane au primit îngrijiri medicale! (Foto)

Wednesday, 23 July 2025

Un incendiu s-a produs, astăzi, într-o gospodărie din localitatea Cernești. Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la panouril...