Gând frumos şi ziua bună: Secretele limbajului pozitiv

Gând frumos şi ziua bună: Secretele limbajului pozitiv
Folosirea unui limbaj adecvat urmareste atingerea cu mai multa usurinta a scopurilor propuse si a prevenirii/inlaturarii eventualelor bariere psihologice ce ar putea aparea in comunicare.

Felul in care folosesti cuvintele, vocabularul tau reprezinta, de fapt, un instrument al bunei tale comunicari cu ceilalti si, ceea ce este si mai important, cu ajutorul acestuia poti avea succes in viata de toate zilele, la serviciu, in familie, oriunde. Folosirea unui limbaj adecvat urmareste atingerea cu mai multa usurinta a scopurilor propuse si a prevenirii/inlaturarii eventualelor bariere psihologice ce ar putea aparea in comunicare.

Limbajul cel mai potrivit este limbajul pozitiv, deoarece vei vedea ca, daca il folosesti, iti va influenta in bine viata. Pe masura ce il practici, iti vei observa cu multumire succesele.

Iata cateva ilustratii:

In loc sa spui ca "vei incerca sa faci ceva", spune ca "vei face ceva". De exemplu, "Voi termina materialul cel mai tarziu, miercuri dupa-amiaza" in loc de "Voi incerca sa termin materialul pana la mijlocul saptamanii".

In loc sa spui "n-as vrea...", spune "vreau sa...". De exemplu, "Vreau sa te ajut sa-ti pastrezi creditul si sa ma asigur ca ai o evaluare pozitiva la banca" in loc de "N-as vrea sa ramai fara credit pentru ca ti-au ridicat masina si ti-au trecut asta in dosarul de creditare".

Cand descrii propriile posibilitati sau pe ale altcuiva, elimina din vocabular cuvintele "Nu pot". De exemplu, "Avand in vedere situatia noastra financiara din prezent, ne vom putea permite o casa peste doi-trei ani. Piata se va schimba, iar noi vom pune bani deoparte pentru avans. Pana atunci, putem sa ne mai ajustam bugetul" in loc de "N-are niciun sens sa caut o casa. Nu ne putem permite nici macar un apartament! O sa ne petrecem toata viata intr-un apartament inchiriat".

Daca te simti bolnava, combina ingrijirea medicala cu propriul tau efort: foloseste limbajul pentru a promova o atitudine pozitiva si a intari capacitatea naturala de lupta a corpului impotriva bolii. De exemplu, "Pot sa duc o viata mai buna si asa voi face. Doctorul nu realizeaza cat sunt de puternica" in loc de "Nu pot sa lupt cu asta. Situatia mea este fara speranta, desi doctorul ma incurajeaza".


Pentru a ajunge la performantele stapanirii exacte a limbajului pozitiv, este necesar sa respecti anumite reguli care te vor conduce spre o comunicare eficienta:

1. Proiecteaza asteptari pozitive, adica exprima faptul ca interlocutorului ii va face placere sa auda ceea ce ii vei spune si nu va fi obligat sa intreprinda ceva ca sa fie bine, de exemplu.

2. Apreciaza-i in cuvinte pe cei care merita acest lucru, adica exprima-ti admiratia, multumirea si respectul fata de faptul ca poti discuta cu ei.

3. Da de inteles prin cuvinte ca iti poti reveni imediat dintr-o eventuala situatie neplacuta, adica nu esti invinsa si nici nu vei fi vreodata.

4. Asuma-ti responsabilitatea, ori de cate ori se poate, de a ajuta la rezolvarea a ceea ce se intampla, tie si celorlalti, adica incearca sa te oferi sa le dai speranta ca totul va fi bine.

5. Incurajeaza cooperarea, prin aceasta excluzand egoismul sau egocentrismul, atat de dispretuite.

6. Aplaneaza conflictele asa cum poti mai bine, prin cuvinte bine masurate si potrivite.

7. Exprimarea vorbelor tale trebuie sa aiba un caracter hotarat, adica sa fii convingatoare prin ceea ce spui.

8. Fii sincera, adica nu folosi expresii de genul: "Ca sa-ti spun adevarul..." care ar putea crea impresia ca se intampla si sa nu fii astfel.

9. Foloseste numele interlocutorului, in mod constient, de cel putin trei ori in cursul unei conversatii; aceasta il va sensibiliza pentru a discuta cu tine.

10. Fii mandra de persoana ta si exprima-ti aceasta autoapreciere fata de altii, prin aceasta intarind si increderea celorlalti.

In cateva cuvinte, trebuie sa devii o forta pentru intelegere, toleranta, dragoste si liniste.


Carmen Ionescu, psiholog principal (eva.ro)


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
1

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
59

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
102

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...