Gala pompierilor botoșăneni, la împlinirea a 175 de ani în slujba comunității

Pompierii botoşăneni împlinesc 175 ani de când veghează la siguranţa comunităţii, fiind un reper al curajului, spiritului de sacrificiu şi devotamentului pentru oameni.

În anul 1840, la Botoşani s-a înfiinţat prima structură militară de pompieri, după modelul celei din Iaşi. De atunci, dezastrele generate de natura dezlăţuită ori inconştienţa umană i-au găsit, de fiecare dată la datorie. Tot acolo, unii dintre eroii anonimi ai luptei cu stihiile naturii sau umane şi-au dat viaţa pentru semenii lor.

Peste 17 decenii de tradiţie militară conferă pompierilor din Ţinutul Botoşanilor două elemente cheie pentru înfăptuirea oricărui lucru durabil: curaj şi devotament.

“Trecutul nu poate pieri, căci viitorul se va naşte din el", spunea Anatole France. Pompierii botoşăneni îşi cunosc trecutul şi îşi onorează înaintaşii.

De la prima formaţiune militară, Comandă de Foc, înfiinţată în 1840, pompierii botoşăneni au străbătut, generaţii la rând, un drum marcat de sacrificiu până la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani, unitate modernă care veghează ca viaţa şi avutul semenilor să fie în siguranţă.

Au crescut, de la o unitate de pompieri alcătuită din 40 de cadre (respectiv un ofiţer, trei subofiţeri, un toboşar şi 35 soldaţi pompieri) şi 20 de cai, o scară mare, o perdea de pâslă (pentru înăbuşit focul), două tulumbe, şapte sacale, şapte ciubere, 14 cofe, 20 de topoare şi 20 de căngi, la o puternică entitate, cu de zece ori mai multe cadre şi peste 100 mijloace tehnice de intervenţie, de astăzi.

Au cunoscut, în evoluţia lor ca instituţie, schimbări permanente din punct de vedere organizatoric, aflându-se, pentru perioade lungi de timp, în subordinea Ministerului de Război, a Ministerului Apărării Naţionale, iar apoi la Ministerul Afacerilor Interne.

De la “marele foc din iunie 1887 , ultimul incendiu devastator din istoria Botoşaniului, până în prezent, pompierii botoşăneni au marcat trecutul cu fapte de bravură, intrate în memoria colectivă. Au acţionat, neîntrerupt, pentru stingerea incendiilor, salvarea semenilor din faţa naturii dezlănţuite sau din accidente, explozii, avarii, alunecări şi prăbuşiri de teren, de sub apă sau din pământ.

Împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare de pompieri din Botoşani va fi marcată printr-o “Gală a pompierilor botoşăneni", eveniment ce va avea loc pe 10 septembrie, ora 18.00, la Casa de Cultură a Tineretului.

Pe 13 septembrie, la ora 10.00, de Ziua Pompierilor din România, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)

astăzi, 10:35

Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...