Funeriu: "Am fi avut astăzi între 5 şi 6 milioane de români care n-ar fi ştiut ce-i aia şpaga şi frauda"

"Le cer părinţilor să nu mai accepte niciun fel de presiuni venite din partea directorilor, sau a oricărei persoane care face parte din sistemul de învăţământ, pentru a cumpăra tot felul de lucruri care nu sunt neaparat utile copiilor", a spus Funeriu la Suceava.

În cadrul dezbaterii "Învăţământul încotro?", care a avut loc duminică la Suceava, cu Organizaţia de femei a PDL, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a făcut un apel către democrat-liberalele sucevene pentru a se implica în stoparea presiunii la care părinţii cu elevi la şcoală sunt supuşi din partea directorilor sau profesorilor din şcoli, pentru a cumpăra lucruri care nu sunt neaparat utile elevilor.

"Am realizat cam tot ce ne-am propus – am spus că vom da o nouă lege a educaţiei, am spus cum va arăta această nouă lege, am spus ceea ce vrem să schimbăm, iar acum vedem în fiecare zi schimbări care vor aduce un plus educaţiei din România", a rostit în începutul discursului său, Daniel Funeriu.

Deopotrivă acesta şi-a exprimat opinia cu privire la ceea ce trebuie să ofere şcoala românească. "Şcoala trebuie în primul rând să ofere valori, pentru că în ziua de astăzi, copiii au foarte mult zgomot de fond în societatea în care trăiesc. Copiii de astăzi sunt expuşi la lucruri cu care noi ne întâlneam mult mai târziu în viaţă. Ori, într-un astfel de mediu, şcoala românească şi societatea noastră trebuie să ofere valori şi repere. De aceea demersul pe care îl vedeţi la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) este acela de a ne concentra în această primă etapă pe valori. Şcoala oferă sigur şi conţinuturi, însă dincolo de acestea, să ne îmaginăm că timp de 20 de ani şcoala românească ar fi fost imună la fraudă. Să ne imaginăm că timp de 20 de ani toţi elevii care ieşeau de pe băncile şcolilor din România, dacă ar fi ştiut două lucruri – unul – că nu se poate reuşi în viaţă cu frauda şi doi – să nu ştie ce e aia şpagă, dacă şcoala ar fi oferit aceste două valori, am fi avut astăzi între 5 şi 6 milioane de români care n-ar fi ştiut ce-i aia şpaga, şi n-ar fi ştiut ce-i aia frauda", a apreciat ministrul Educaţiei.

Funeriu a explicat în acest context că tot ceea ce face MECTS nu este decât să dea oamenilor şcolii toate instrumentele, pentru ca la rândul lor să poată oferi copiilor din şcolile româneşti conţinuturi care să se materializeze prin curriculum. Ministrul a adus în discuţie şi implicarea părinţilor despre care este de părere că au fost excluşi de multe ori din viaţa şcolii, fiind văzuţi adesea de această instituţie doar ca o posibilitate de a putea plăti fondul şcolii şi atât. "Ei bine, nu, părinţii trebuie să aibă un rol proactiv. Ei trebuie să ştie ce se întâmplă în şcoală şi să aibă un cuvânt de spus în această privinţă. Aici vă cer să vă puneţi în mişcare toată energia pe care o aveţi. Le cer părinţilor să nu mai accepte niciun fel de presiuni venite din partea directorilor, sau a oricărei persoane care face parte din sistemul de învăţământ, pentru a cumpăra tot felul de lucruri care nu sunt neaparat utile copiilor", a accentuat Daniel Petru Funeriu.

În calitate de invitaţi speciali, la eveniment au mai luat parte: deputatul Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Andreea Paul Vass, consilier al primului-ministru Emil Boc şi preşedinte al Organizaţiei de Femei de la Sălaj, lect. univ. dr. Marius Spînu, membru în Comisia de Învăţământ al Camerei Deputaţilor, preşedintele Cosiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte în Biroul Permanent Naţional al PDL.

 

newsbucovina.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni în slujba Unirii și rolul lui Nicolae Pisoski în alegerea lui Cuza ca Domn. ”De aici nimeni nu iese nebetegit...”

astăzi, 08:59

La 24 ianuarie sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Alegerea în unanimitate la 24 ianuarie 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ale...

Programul Ceremoniei Militare desfășurate cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române în Botoșani!

astăzi, 08:28

Prefectura municipiului Botoșani a transmis programul Ceremoniei Militare desfășurate cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.      Încep&aci...

O nouă zi de provocări pentru șoferi: Meteorologii anunță localitățile din Botoșani vizate de ceață și polei!

astăzi, 08:04

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru o parte din județul Botoșani, până la ora 10.00. Din această cauză, pe drumurile din Hudeș...