Funeriu plăteşte profesorii la Bac, încălcându-şi propria lege

Funeriu plăteşte profesorii la Bac, încălcându-şi propria lege
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) trece peste prevederile "Legii Funeriu" şi va plăti profesorii care participă la examenul de bacalaureat.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, afirmă că sumele destinate pentru plata dascălilor vor fi aceleaşi ca anul trecut. Oficialii MECTS nu explică însă dacă sumele vor fi din nou diminuate cu 25%. Sindicatele din învăţământ susţin că, probabil, Ministerul Educaţiei s-a temut de boicotarea examenului. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), sumele acordate pentru plata profesorilor care au participat la Bacul de anul trecut au fost mai mici cu 50% faţă de 2009, informeaza Puterea.

Toţi profesorii ştiau că nu vor mai fi retribuiţi, începând cu anul acesta, pentru asistenţa sau pentru corectarea tezelor la examenul de bacalaureat. Oficialii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) anunţă însă, cu mai puţin de o lună înainte de prima zi a Bacului, că sumele alocate de la buget pentru plata profesorilor asistenţei şi a celor corectori sunt asemănătoare cu cele stabilite şi anul trecut.

"Nu ştiu de unde a apărut informaţia că nu se va plăti bacalaureatul. Sindicatele au fost prezente la ultima dezbatere cu partenerii sociali, la care a participat şi domnul ministru. Sindicatele au întrebat dacă sunt bani suficienţi pentru examenul de bacalaureat şi li s-a răspuns că da. Ordinul care stabileşte sumele acordate este în lucru. Nu pot să spun care vor fi sumele, dar, din punctul meu de vedere, vor fi aceleaşi ca anul trecut", a declarat secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea.

Oficialul MECTS a evitat însă să menţioneze dacă sumele ce vor fi primite de dascăli vor fi cele acordate în prima sesiune a bacalaureatului din 2010 sau cele din "etapa" de toamnă (diminuate cu 25%, conform Legii 118/2010). "Eu am spus doar că vor fi alocate sume pentru plata bacalaureatului, ca şi anul trecut. Legea este lege. Ordonatorul de credite nu poate stabili altă sumă de bani", ne-a mai precizat Oana Badea.

Sindicaliştii contrazic afirmaţiile oficialilor MECTS

Sindicatele din învăţământ neagă însă că ar fi discutat cu reprezentanţii ministerului despre plata profesorilor la Bac. "Nu am avut o astfel de discuţie. Dacă vor fi plătiţi profesorii, atunci cum explică reprezentanţii Ministerului articolul din Legea educaţiei care stipulează ca această activitate să fie trecută în norma didactică? Este posibil să mizeze pe această perioadă de tranziţie. Foarte bine dacă vor fi plătiţi profesorii. Să vedem însă documentul oficial", a declarat pentru Puterea preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Acesta nu exclude ca decizia Ministerului Educaţiei de a plăti dascălii pentru participarea la bacalaureat să fie rezultatul temerii că nu va avea cine să supravegheze candidaţii sau să corecteze tezele. "Este foarte posibil că ministerul a decis să plătească bacalaureatul şi de teama unui boicot. Este un boicot faţă de care sindicatele nu au nici o legătură. Noi am încercat să boicotăm examenul anul trecut, dar profesorii nu au fost de acord. Aceasta cu toate că semnaseră pentru această formă de protest. Vom avea însă bacalaureat cu mascaţi anul acesta. Domnul ministru a promis că va fi ca în vămi. Trebuie să recunoaştem că au existat şi colegi care să se aplece la astfel de gesturi (n.r. - luare de mită), însă sunt cazuri izolate. Nu există pădure fără uscături. Nu trebuie să generalizăm", a mai spsus Hăncescu.


Anul trecut, Ministerul Educaţiei a cheltuit 26.414 lei pentru plata profesorilor care au participat la examenul de bacalaureat din diverse “posturi (şefi de comisie, asistenţi, corectori). Un profesor corector a fost retribuit în prima sesiune a bacalaureatului din 2010 cu 40 de lei pe lucrare. În sesiunea “de toamnă, veniturile dascălilor care au participat la BAC au fost diminuate cu 25%. 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
456

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
472

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
272

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...