Frăţia primarilor în "slujba" pensiilor speciale

Primarii le amintesc deputaţilor cine le-a adus voturile la alegeri şi cer pensii egale cu ale lor. Atraşi de pensiile pe care senatorii şi deputaţii şi le pregătesc, primarii cer egalitate. Asociaţiile primarilor de comune şi de oraşe au trimis deja petiţii Parlamentului, arătând de ce aleşii locali nu pot fi lăsaţi în afara legii care ar urma să le garanteze unor categorii de demnitari, la vârsta pensionării, o indemnizaţie de la 1.200 până la 4.000 de lei.

"Am cerut egalitate cu ei. Că primarul merge cu deputatul prin oraş sau prin comună, nu invers", justifică demersul Emanoil Savin, primar la Buşteni şi secretar al Asociaţiei Oraşelor, contactat de Adevărul.

Revolta primarilor: "La unii dăm şi la alţii nu dăm?"

Primii revoltaţi că nu au fost luaţi în calcul de parlamentari când senatorii şi deputaţii au iniţiat doar pentru ei înşişi legea care să le asigure o indemnizaţie suplimentară la vârsta pensionării au fost primarii de comune. Imediat ce cei 255 de parlamentari au semnat proiectul pentru "dreptul firesc şi echitabil" de a-şi echivala pensiile cu cele ale colegilor din alte state europene, primarii de comune s-au pus de acord să le aducă aminte cine i-a făcut senatori sau deputaţi. 

"Dorim principii aplicabile tuturor categoriilor de aleşi. Pe de o parte, eliminarea oricărei forme de traseism politic – cine pleacă de la un partid la altul sau devine din independent membru de partid după ce a fost ales să îşi piardă mandatul. Pe de altă parte, să avem o unitate de măsură şi în ceea ce priveşte cuantificarea drepturilor. Cei care determină alegerea pentru parlamentari şi europarlamentari sunt cei de la local. Dacă domnii parlamentari îşi permit să solicite anumite drepturi sociale după încheierea mandatului, mi se pare normal să solicite şi pentru noi. La unii dăm şi la alţii nu dăm?", arată Emil Drăghici, primar la Vulcana Băi, în Dâmboviţa, şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

"Actorul principal" şi pensia de 900 de lei

După primarii de comune, cei de oraşe au luat modelul, votând vineri în unanimitate pentru trimiterea la Parlament a unei petiţii. "Un primar, după două, trei, patru mandate, iese la pensie cu 900-1.000 de lei. Un parlamentar va ieşi cu 4.000 de lei. Or, primarul e actorul principal, deputatul e actorul secundar. Trebuie stabilit să mergem şi noi pe aceeaşi linie cu ei", face calculul Emanoil Savin, dispus, totuşi, la negociere: "Măcar 50% din pensia parlamentarilor să aibă şi primarii".

La firul ierbii, nemulţumirea vine din faptul că, fiind asimilaţi demnitarilor şi primind indemnizaţii de serviciu şi nu salarii, primarii nu mai au, astfel, şi spor de vechime, care se traduce, pentru restul bugetarilor, într-un plus la pensie. "După 20-30 de ani de activitate, e 500 de lei pensia de primar. Asta nu reflectă munca şi responsabilitatea", crede Victor Moraru, primar la Amara şi vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA Botoșani: Fermierii botoșăneni, obligați să respecte rotația culturilor!

astăzi, 17:50

Respectarea cerinței GAEC 7 - ROTAȚIA CULTURILOR  PE TERENURI ARABILE, CU EXCEPȚIA CULTURILOR CARE CRESC SUB APA se verifică la nivel de parcelă agricolă, obiectivul principal constituindu-...

Peste o sută de elevi ai unei școli din Botoșani au învățat astăzi de la polițiști despre drepturile animalelor! (foto)

astăzi, 17:16

În anul 1931, ziua de 4 octombrie a fost adoptată oficial ca Zi Mondială a Animalelor în cadrul Congresului Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia. Pentru a...

Măsuri luate și de polițiștii de frontieră în contextul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva!

astăzi, 15:57

În perioada premergătoare și pe timpul celebrării religioase a Sfintei Cuvioase Parascheva, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a luat măsuri pentru î...