FOTOREPORTAJ: Parada datinilor si obiceiurilor din Vorona! Presedintele FC Botosani a fost urat de un sat intreg! VIDEO

FOTOREPORTAJ: Parada datinilor si obiceiurilor din Vorona! Presedintele FC Botosani a fost urat de un sat intreg! VIDEO

   Ionut Tabultoc

Traditie, autentic si sarbatoare! Festivalul obiceiurilor de iarnă din comuna Vorona, judeţul Botoşani, a strans si în acest an sute de spectatori. Voronenii, dar si oaspeti veniti din toate colţurile ţării, au asistat la prezentarea datinilor şi obiceiurilor in localitatea botosaneana.

Grupurile au avut urători, căiuţi, capre, mascaţi, ursi, acestia adunandu-se mai intai in curtea unui localnic, iar de acolo, impreuna cu primarul Aurel Stefan, au mers acasa la presedintele clubului FC Botosani, Cornel Sfaiter, care-i astepta cu un pahar de votca.

Traditiile si obiceiurile de iarna din comuna Vorona se pastreaza de ani de zile, iar in ultima perioada, cei care au grija ca aceste obiceiuri sa nu se piarda sunt chiar primarul comunei Vorona si presedintele FC Botosani, cei doi contribuind la organizarea festivalului.

Toti uratorii din Vorona si-au dat intalnire acasa la Cornel Sfaiter, iar acolo au incins o hora mare.

"Am luat vacanta cu fotbalul la inceputul lunii decembrie, dupa care am inceput pregatirile cu obiceiurile si traditiile de iarna din Vorona, in satul meu natal. Vorona este un sat cu obiceiuri de iarna foarte frumoase, cu niste oameni deosebiti, impreuna cu domnul primar, cu colegi din copilarie, cu profesori, toata lumea de aici mentine traditia. Mie imi plac enorm de mult datinile si obiceiurile. Pentru mine ziua de 31 decembrie este o zi deosebita, speciala, si tot timpul sunt acasa, alaturi de familie, de parinti", ne-a declarat presedintele FC Botosani, Cornel Sfaiter.

Imediat ce a terminat de urat, parada cu mascati, ursi, caiuti si uratori a pornit spre centrul satului, in frunte cu Cornel Sfaiter, unul dintre cetatenii de onoare ai comunei. Acesta, alaturi de sotia sa, a urcat intr-o sanie trasa de doi cai.

Cornel Sfaiter si-a adus aminte de vremea cand era copil si cand se imbraca si el in calut sau mascat. "De mic copil ma ocup de aceste traditii si obiceiuri. Mi-a placut foarte mult si, daca vedeti, sunt aici copii de la 7 ani, pana la oameni in varsta de 70 de ani. Cand eram mic ma imbracam si eu in calut, mascat, tigan la urs si in fiecare an am ramas acasa. Niciodata nu am lipsit de la aceste festivaluri, nici macar cand eram in armata. M-am invoit si am venit acasa pe 31 decembrie. Vorona este o comuna frumoasa, printre putinele localitati care mentin traditia si obiceiurile", a spus Cornel Sfaiter.



Acesta isi doreste ca si FC Botosani sa devina o traditie din fotbalul romanesc, asa cum Vorona are o traditie prin festivalul de datini si obiceiuri.

"Ar fi extraordinar ca si FC Botosani sa devina o traditie in fotbalul romanesc, asa cum in Vorona este o traditie acest festival de datini si obiceiuri. Judetul Botosani a avut cultura si obiceiuri de iarna dintotdeauna, acum, mai nou, avem si performanta in fotbal, ceea ce ne da sperante pentru un sezon bun. Am terminat turul la jumatatea clasamentului si, de ce nu, la anul poate terminam mai sus", a incheiat presedintele de la FC Botosani, care a fost urat si de membrii galeriei echipei de fotbal.



Grupurile de uratori au ajuns in centrul satului, acolo unde a fost amenajata o scena speciala pentru ca acestia sa-si prezinte numarul. Acolo l-am intalnit pe domnul Vasile Popescu, care la 82 de ani are o energie incredibila. De la varsta de 9 ani se imbraca in calut si nu are de gand sa se opreasca aici.

"La Vorona este o traditie frumoasa de iarna. Ma bucur ca inca se pastreaza aceasta traditie. Am energerie, cum sa nu am? Sunt in putere. Si la 100 de ani voi dansa", ne-a spus Vasile Popescu (foto sus).

VIDEO:
GALERIE FOTO:







































































































 

 

Spune-ne opinia ta