Fotografia care arata dezastrul din Groenlanda, dupa ce doua miliarde de tone de gheata s-au topit

Fotografia care arata dezastrul din Groenlanda, dupa ce doua miliarde de tone de gheata s-au topit

   Foto: Steffen M. Olsen

Gheata care se topeste in ritm alert in Groenlanda reprezinta un pericol neobisnuit pentru echipele de cercetare care incearca sa isi recupereze echipamentele statiilor de meteorologie din zona.

Intr-o fotografie realizata de Steffen Olsen de la Centre for Ocean and Ice din cadrul Institutului Meteorologic Danez, pe 13 iunie, se poate observa cum cainii care trag la sanie au labutele scufundate in apa.

In imaginea surprinzatoare, animalele par ca merg pe apa. In realitate, acestea se deplaseaza pe gheata, insa din cauza faptului ca mare parte din aceasta s-a topit, nivelul apei a crescut si acopera gheata.

Olsen a explicat ca fasia de gheata pe care mergeau are, de fapt, 1,2 metri, noteaza The Guardian.

Olsen a mai spus ca, pentru a ajunge la echipamente, s-au bazat pe cunostintele vanatorilor locali, dar si pe instinctul cainilor. In plus, au folosit imagini din satelit pentru a-si planifica calatoria.

El a mai spus ca fotografia este graitoare, fiind "mai mult simbolica decat stiintifica pentru multi".

O cantitate neobisnuit de mare gheata de pe banchiza Groelnandei s-a topit deja la inceputul saptamanii trecute, mai devreme decat prevedeau oamenii de stiinta. Pentru moment, acest fenomen nu reprezinta o problema, in sine. Cu toate astea, el indica faptul ca, in urmatoarele luni, ar putea urma cea mai mare scadere a stratului de gheata din Groenlanda inregistrata vreodata. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
24

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
373

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...