Fost comisar al Garzii Financiare: "In Romania se fura anual miliarde de euro cu sprijinul politicienilor". VEZI metoda!

Fost comisar al Garzii Financiare: "In Romania se fura anual miliarde de euro cu sprijinul politicienilor". VEZI metoda!
În România se face evaziune fiscală progresiv, la nivel înalt, încă din 1992, odată cu introducerea TVA. Fără a se implementa și o legislație antifraudă pe măsură, țara noastră este un El Dorado pentru toți șmecherii din lume, susținuți de lăcomia politicienilor care nu vor să oprescă plaga prin legi pe măsură, pentru că sunt prea lacomi. Ilustrație: Vasile

În timp ce Ponta și Chițoiu chițăie că nu au bani și ne măresce taxele, iar ANAF își face logo și rebranduire de milioane de euro, departe de ochii publicului, rețele de crimă organizată sprijinite politic fură taxe și impozite de miliarde de euro anual. De exemplu, TVA, taxa pe consum inclusă în preţul tuturor produselor plătite de noi, nu ajunge la bugetul statului cum ar fi normal, ci în conturile crimei organizate. Pentru a întelege cum este posibil să se fure atâția bani, iar autoritățile să nu facă nimic, am stat de vorbă cu Pavel Roman, comisar al Gărzii Financiare (GF) până acum două luni, când Guvernul a desființat Garda și a trimis oamenii acasă.

VICE: Cum este viața de când nu mai lucrați la Gardă?

Pavel Roman: Încă nu m-am dezmeticit. Mă simt ca un câine credincios alungat de stăpân, fără motiv și fără explicație logică. Pe de altă parte, când văd se întâmplă, realizez că în războiul cu evaziunea fiscală statul român a pierdut lupta. Este penetrat și controlat de structuri de crimă organizată până la nivel de Guvern.

Cum se vede sistemul fiscal prin ochii unui comisar al Gărzii Financiare?

Este bazat pe un Cod Fiscal greoi, prea stufos, interpretabil și speculativ, cu multe lacune, conceput de teoreticieni și nu de practicieni. Este acompaniat de o legislație economico-fiscală extrem de permisivă și de una penală arhaică, neadaptată fraudei fiscale. Menținerea acestui cadru legislativ favorabil evaziunii nu ține de prostie sau de lipsă de experiență, cât de politizarea excesivă a administrației și de presiunile și forța crimei organizate. Din aceleași motive, personalul din instituțiile statului este de tip clientelar, obedient. Nu este încurajat profesionalismul, iar asta se vede în lipsa de eficiență a sistemului.

Păi, dacă atât plătitorul de taxe cât și autoritățile de control văd asta, de ce nu se schimbă nimic?

Dacă analizăm cum se duce astăzi lupta împotriva fraudei, este evident că evaziunea e mai degrabă protejată decât înfierată politic. Între decidenții politici și crima organizată există legături foarte strânse, aproape oficiale. De exemplu, în comerțul cu carne și preparate din carne, România a ajuns Raiul evaziunii; conform estimărilor oficiale, frauda depășește un miliard de euro anual. Ăsta nu este un secret nici pentru șefii Fiscului – care doar aparent se fac că nu înțeleg fenomenul și îl întrețin prin non-combat -, nici pentru politicieni. Deși au fost și sunt informați în permanență asupra fenomenului (de SRI, de DGIPI, de ANAF etc.), nu reacționează și nu iau nicio măsură de ordin legislativ ca să stopeze sau măcar să reducă mega-frauda.

CUM AR TREBUI SĂ SE ÎNCASEZE TVA LEGAL



Puteți prezenta o metodă concretă prin care se fură TVA?

Schema, denumită "metoda carusel" este simplă și cunoscută la toate nivelele de decizie: producatorii de carne și preparate din carne, procesatorii și en-gros-iștii, prin intermediul marilor retail-uri și altor comercianți cu amănuntul, colectează TVA de la consumatorul final și, deși logic taxa ar trebui să fie trimisă la bugetul de stat, o virează cu bună știință către structurile de crimă organizată, interpuse fictiv în circuitul mărfii. Astfel, în loc să ajungă la Bugetul de stat, TVA ajunge într-un cont bancar al unei firme fantomă, introdusă în circuitul documentelor, de unde dispare și se împarte între organizatori.

CUM SE FURĂ TVA PRIN METODA CARUSEL



Dar Guvernul a anunțat că ia măsuri și luptă împotriva evaziunii fiscale. Pentru asta a reorganizat ANAF, prin desființarea Gărzii Financiare, Autorității Vamale și crearea Direcției Antifraudă.

Nu există niciun studiu și niciun proiect care să argumenteze economic și fiscal necesitatea reorganizării ANAF, în conditiile în care ultima dată s-a făcut asta în 2011. De fapt au vrut să atragă peste 72 de miloane de euro de la Banca Mondială și de la FMI și să desființeze Garda Financiară pentru că nu răspundea comenzilor politice.

Mi-e greu să cred că desființarea, survenită exact când Garda depistase și investiga mai multe rețele de crimă organizată care sustrăgeau TVA de miliarde de lei de la bugetul de stat, a fost o decizie pur profesională. Miile de cazuri de evaziune aflate în instrumentare, blocate și clasate prin această decizie politică priveau mulți dintre sponsorii actualei puteri.

În felul ăsta, multe din afacerile crimei organizate au fost salvate.

Da. Inclusiv afacerile nelegale cu produsele din carne, care continuă să funcționeze. Într-un stat normal și nu într-unul de tip mafiot, Ministerul Public ar fi trebuit să se autosesizeze de mult, să solicite și să urmărească stadiul lucrărilor preluate de ANAF de la Garda Financiară. Dar când de la ANAF ți se răspunde că nu se pot face verificări la solicitare (altele decât cele programate și aprobate politic!), decât dacă există pusă în mișcare acțiunea penală, nu este evident blocajul realizat prin desfiintarea Garzii Financiare? Nu există constatare, nu există vinovați!

Citeste materialul complet!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
266

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
328

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
750

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...