Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania - decizie in CSAT

Forte si avioane de lupta ale armatei portugheze, in Romania - decizie in CSAT
In Romania vor veni forte ale armatei portugheze din cadrul NATO, in perioada mai-iunie 2015, potrivit unei decizii luate in sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prima prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului.

Mai exact, in tara noastra vor stationa patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent, adica in jur de 150 de militari si civili, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, in care sunt prezentate discutiile de marti.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari si civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO. Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii", se mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, in cadrul sedintei a fost dezbatuta situatia de securitate din Ucraina, precum si implicatiile pentru Romania.

"Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania", arata reprezentantii presedintiei.

De asemenea, in sedinta CSAT, la care au participat inclusiv premierul Victor Ponta si proaspatul director al SRI Eduard Hellvig, s-a discutat despre stadiul proceselor de asociere politica si economica dintre statele din Balacanii de Vest si Uniunea Europeana.

"Acestia au apreciat ca, in anul 2014, s-au inregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodata, membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest", explica Administratia Prezidentiala.

O alta tema de pe agenda sedintei a fost stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva pana in anul 2022.

"Membrii Consiliului au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017, urmare a consensului obtinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare", continua oficialii de la Cotroceni.

De asemenea, la intalnirea de marti s-a analizat si aprobat "raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, in anul 2014, institutie al carei obiectiv general a constat in dezvoltarea capacitatii de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice".

Marti dupa-amiaza a avut loc prima sedinta CSAT prezidata de Klaus Iohannis de la preluarea mandatului, intalnire la care au participat, printre altii, premierul Victor Ponta, seful SRI Eduard Hellvig, ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul Apararii Mircea Dusa, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc si ministrul de Finante Darius Valcov. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
291

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
324

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
198

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...