Fortati sa actioneze impotriva propriilor angajati - Axinte nu exclude posibile demisii ale directorilor de scoli!

Fortati sa actioneze impotriva propriilor angajati - Axinte nu exclude posibile demisii ale directorilor de scoli!

 LIVIU AXINTE  

Directorii de scoli, siliti de Ministerul Educatiei sa actioneze impotriva propriilor angajati! Asta sustine liderul LSI Botosani, care a facut astfel referire la faptul ca, printr-o adresa a Ministerului, institutiile de invatamant sunt rugate ca in toate dosarele aflate pe rol, indiferent de stadiul procesual, care au ca obiect drepturi ce deriva din aplicarea Legii 221/2008, sa fie facute "cereri de amanare pana la solutionarea recursului in interesul legii formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".
 
"Faptul ca ISJ centralizeaza hotararile judecatoresti la solicitarea Ministerului este o problema de organizare, insa faptul ca se impune directorilor ca obligatie de serviciu sa actioneze impotriva propriilor angajati mi se pare o incalcare a prevederilor legale. Noi, de altfel, cele 2 sindicate din invatamant, am remis o adresa comuna catre directorii unitatilor de invatamant in care le-am sugerat sa nu dea curs acelor solicitari de a depune cereri in instanta impotriva oamenilor, acele cereri nici nu au suport legal, iar acest lucru se va vedea in instanta, cand se vor judeca. Se observa cu ochiul liber ca Ministerul Educatiei vrea pe toate caile sa blocheze aplicarea legii in Romania", spune liderul LSI Botosani, Liviu Axinte.

Situatia risca sa se degradeze si mai mult, in judetul Botosani inregistrandu-se deja o demisie, la Colegiul National "Gr. Ghica" din Dorohoi. De altfel, liderii de sindicat nu exclud posibilitatea altor demisii, daca tensiunile si presiunile din partea ministerului si a ISJ vor continua.

"In afara de situatia de la "Ghica", unde domnul Mandrescu a optat pentru a demisiona, avand in vedere toata aceasta tensiune din ultima perioada, nu mai avem alte semnale, insa in situatia in care s-ar exercita in continuare presiuni asupra directorilor pentru a nu aplica prevederile Legii 285, cea referitoare la incadrarea personalului in 2011, este posibil sa existe si alte actiuni similare de demisie in perioada urmatoare", a precizat Liviu Axinte, liderul LSI Botosani.

Reamintim ca Ministerul Educatiei incearca sa amane plata sumelor restante, castigate de profesori in instanta, trimitand scolilor cereri tip de amanare a deciziilor tribunalului.

Catre toate unitatile de invatamant din tara, prin intermediul Inspectoratelor scolare, au fost trimise, luni, adrese prin care li se solicita acestora o situatie, cu respectarea a sapte puncte, ce urma sa fie trimisa marti.

Concret, este vorba de un raport privind dosarele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, ce au ca obiect "anularea deciziilor de reincadrare, emise la data de 1 ianuarie 2010, si obligarea la emiterea deciziilor de reincadrare cu valoarea de 400 de lei a coeficientului 1.000, prevazuta de Legea 221/2008".

Se cerea, in continuare, numarul dosarului, partile implicate, faza procesuala, termenii si cererile de chemare in judecata atasate. (Legea 330/2009)

De asemenea, prin aceeasi adresa, se dorea o centralizare a dosarelor solutionate, executorii, precizarea fazei de executare, inexistenta pe rol a unor astfel de dosare, daca scolile au fost chemate in instanta, pentru o cauza ca cea din paragraful prim al textului de fata.

Institutiile de invatamant sunt rugate ca in toate dosarele aflate pe rol, indiferent de stadiul procesual, care au ca obiect drepturi ce deriva din aplicarea Legii 221/2008 sa fie facute "cereri de amanare pana la solutionarea recursului in interesul legii formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Spre finalul adresei se dau modele de cereri, conform O.G.nr. 22/2002, adresate tribunalului, prin care se solicita termen de gratie sau plata esalonata a sumelor datorate de la momentul dispunerii reincadrarii si pana la 1 ianuarie 2012. Acolo unde sunt executari silite, acestea sa fie suspendate, pana la pronuntarea instantei.

Toate cu motivatia ca Ministerul Educatiei ia in considerare dezechilibrul bugetar ce s-ar crea prin plata drepturilor salariale castigate in instanta, de catre profesori, asa cum au fost dispuse prin hotarari judecatoresti, iar pe de alta parte ca nu ar mai exista bani pentru salariile acestora pana la sfarsitul lui 2011.

Se indica unitatilor scolare sa formuleze cererile in regim de urgenta, sa specifice ca judecata se poate face si in lipsa, conform art. 242, alin. (2) Cod Procedura civila.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...