Formularele pentru solicitarea ajutoarelor sociale, modificate

Cererea si declaratia pe propria raspundere pentru solicitarea ajutorului social si a venitului minim garantat vor fi modificate, Ministerul Muncii lansand in dezbatere publica un proiect de act normativ in acest sens. Practic, modificarile vizeaza armonizarea legislatiei in domeniu, dupa ce ajutoarele sociale au crescut de la 1 iulie.  

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei au fost modificate, in aceasta vara, de OUG nr. 42/2013, prin care nivelul venitului minim garantat, precum si cuantumul lunar al alocatiei pentru sustinerea familiei au fost majorate. Mai precis, nivelul venitului minim garantat a crescut la 1 iulie 2013, de la 0,25 ISR la 0,271 ISR. Avand in vedere ca valoarea ISR, indicatorul social de referinta, este de 500 lei, venitul a crescut de la 125 lei la 135,5 lei. Procentual vorbind, aceasta inseamna o crestere de 8,4%.

Important! Potrivit OUG nr. 42/2013, nivelul venitului minim garantat va mai creste o data, de la 1 ianuarie 2014, cu aproape 4,4%, ajungand la 141,5 lei pentru persoana singura.

Recent, Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica proiectul de HG pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si a Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, document prin care legislatia in domeniu va fi actualizata cu modificarile operate in iulie.

Astfel, se reglementeaza, pentru beneficiarii de ajutor social, obligatia de prezentare a adeverintei eliberata de agentiile pentru ocuparea fortei de munca la o perioada de 3 luni, fata de obligatia anterioara de prezentare lunara. "In vederea urmaririi respectarii acestei obligatii, agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca si inspectoratele teritoriale de munca transmit primarilor si agentiilor pentru plati si inspectie sociala, lunar, tabele nominale cu persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social care s-au angajat sau care au refuzat un loc de munca ori cursuri de formare/calificare/recalificare, pentru a se verifica in timp real indeplinirea acestei conditii prevazuta de lege", se mentioneaza in nota de fundamentare a documentului citat.

Totodata, va fi modificata lista bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social, in sensul ca sunt eliminate categoriile de terenuri, animale si pasari si se introduce, in schimb, o valoare neta de productie in cazul suprafetelor de teren, animalelor si pasarilor pana la care se poate solicita ajutorul social.

"Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social cuprinde cladiri si alte bunuri mobile cu potential de valorificare, respectiv aflate in stare de functionare, precum si suprafete de teren, animale si pasari a caror valoare neta de productie depaseste suma de 1.000 euro pentru persoana singura, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie", se mentioneaza in proiectul de HG supus dezbaterii publice.

In plus, prin proiectul elaborat de minister sunt aprobate si noile formulare de acordare a venitului minim garantat si si a alocatiei pentru sustinerea familiei.

Mai precis, potrivit notei de fundamentare, noul model de Cerere si declaratie pe propria raspundere va cuprinde toate elementele necesare pentru solicitarea, in baza aceluiasi formular, atat a ajutorului social, cat si a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei, indeplinindu-se astfel una dintre cerintele din cadrul proiectului derulat cu Banca Mondiala.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...