Focuri scăpate de sub control!

La Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), Plopenii Mari (comuna Ungureni), Dorohoi, Curteşti, Păsăteni – Buhăceni (comuna Truşeşti), Sârbi (comuna Vlăsineşti), nouă focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. 50 hectare , peste 20 tone de furaje şi două anexe gospodăreşti. Pentru stingerea celor nouă incendii au acţionat peste 70 de pompieri militari şi 20 de voluntari, mai bine de zece ore. Pagubele materiale se ridica la 45.000 de lei.

Pagube s-au înregistrat în urma incendiilor produse în gospodăriile unor localnici din Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), Plopenii Mari (comuna Ungureni) şi Dorohoi, unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au extins la depozitele de furaje sau anexele gospodăreşti.

Sâmbătă, intervenţiile au fost îngreunate de vântul puternic. În urma incendiilor, inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.500 lei pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului; - informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al ISU Botosani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Risc de viituri rapide până la miezul nopții: S-a emis Cod Galben de inundații pe râul Prut!

astăzi, 20:57

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Prut și afluenții acestuia și au instruit Cod galben, valabil astăzi, între orele 20:45 - 24:00...

Sesiune de examene Cambridge English, susținută astăzi la Cambridge Star Botoșani! (Foto)

astăzi, 20:20

Vineri, 25 iulie 2025, Botoșani – 73 de copii cu vârste între 7 și 12 ani au susținut astăzi, la Cambridge Star Botoșani, examenele Cambridge English din seria Young Learners En...

Avertizare imediată de la ANM: Cod Roșu de vijelii și ploi cu grindină în Botoșani. Vezi localitățile vizate!

astăzi, 20:07

Meteorologii au emis o avertizare tip Cod Roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă astăzi, până la ora 20:30. Localitățile v...