Focare de pestă porcină africană înregistrate în județ

Focare de pestă porcină africană înregistrate în județ

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate, în ultima săptămână, în județul Botoșani, a declarat managerul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu.

Potrivit acestuia, cel mai recent focar a fost raportat într-o gospodărie din localitatea Mesteacăn, comuna Corni. Specialiștii s-au deplasat vineri, la solicitarea medicului veterinar, și au recoltat probe biologice aparținând unui număr de șapte porci aflați în stare febrilă. Până sâmbătă, trei dintre animale au murit.

Prin urmare, autoritățile au decis uciderea celorlalte patru porcine și incinerarea cadavrelor.

„Exploatația respectivă a fost pusă sub supraveghere și a fost dezinfectată. S-au luat măsuri de dezinfecție și urmează să efectuăm recenzarea tuturor exploatațiilor din zona de protecție, în conformitate cu Planului de măsuri. Din păcate, proprietarul nu a putut fi despăgubit în totalitate pentru daunele suferite, întrucât doar cinci dintre porcine fuseseră declarate. În mod normal, fiecare animal trebuie raportat în termen de nouă luni de la naștere”, a afirmat Țurcanu.

În urmă cu o săptămână, un alt focar a fost depistat în localitatea Nicolae Bălcescu, din orașul Flămânzi, într-o exploatație de 11 de porcine. Nici de această dată, despăgubirile nu au putut fi acordate, din cauza nerespectării prevederilor legale privind combaterea bolilor.

„Pentru patru dintre porcinele respective nu s-a putut demonstra modalitatea de pierdere a animalelor. Proprietarul a declarat că acestea au fost tranșate și depozitate într-o ladă frigorifică, însă corpurile nu au rezultat în urma reconstituirii părților componente, ceea ce ne ridică suspiciuni. De asemenea, cetățeanul a fost sancționat, întrucât nu a anunțat organele competente cu privire la apariția semnelor de boală, așa cum prevede legislația. Noi ne dorim ca fiecare crescător de animale să fie despăgubit pentru pierderi, însă este nevoie de cunoașterea și aplicarea normelor”, a arătat managerul DSVSA.

 

Spune-ne opinia ta