Focar de pestă porcină confirmat într-o comună din Botoșani, autorități băgate în ședință! (foto, video)

Anunțul a fost făcut de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor care a fost convocat în ședință extraordinară în cursul zilei de marți.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat prezența unui focar de pestă porcină la două exploatații de porci din comuna Corni.

Ovidiu Aionițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, a declarat că suspiciunile de pestă porcină africană au fost semnalate la finalul săptămânii trecute.

Primul semnal a venit vineri, iar pentru acest caz testul de laborator nu a confirmat prezența pestei porcine, însă sâmbătă au fost semnalate alte cazuri de îmbolnăvire la porci. Au fost preluate probe și trimise la laboratorul din Suceava, rezultatele fiind primite în cursul zilei de luni și au confirmat cele presupuse.

 

Vineri au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire într-o exploatație, unde s-a înregistrat mortalitate și la un porc, exploatația având în total 20 de capete porcine. Din fericire, laboratorul nu a confirmat pesta porcină la acel caz, însă sâmbătă au mai fost semnalate alte cazuri. Colegul nostru, medicul concesionar, a fost anunțat asupra modificării stării de sănătate la porcii din alte două exploatații. În regim de urgență s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea diagnosticului în vederea trimiterii la laboratorul din Suceava. Ieri am avut buletinul de analiză din care, în cele două exploatații, s-a identificat virusul pestei porcine africane. Am declarat și notificat cele două focare de pestă porcină africană”, a declarat Ovidiu Aionițioaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.

Reprezentantul DSVSA a arătat faptul că nu au fost mutate animale din cele două exploatații în așa fel încât să se poată fi transmis virusul.

Focarele sunt la distanță foarte mică. Prin ancheta epidemiologică vom stabili dacă există vreo legătură între cele două focare”, a adăugat Ovidiu Aionițoaie.

Zone de protecție a fost instituită pe o rază de 3 kilometri, cuprinzând două UAT-uri, și anume localitățile Corni și Brehuiești, dar și câteva din județul Suceava.

A fost pus în aplicare un plan de măsuri pe care membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) l-au votat în unanimitate.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...