Focar de pestă porcină confirmat într-o comună din Botoșani, autorități băgate în ședință! (foto, video)

Anunțul a fost făcut de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor care a fost convocat în ședință extraordinară în cursul zilei de marți.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat prezența unui focar de pestă porcină la două exploatații de porci din comuna Corni.

Ovidiu Aionițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, a declarat că suspiciunile de pestă porcină africană au fost semnalate la finalul săptămânii trecute.

Primul semnal a venit vineri, iar pentru acest caz testul de laborator nu a confirmat prezența pestei porcine, însă sâmbătă au fost semnalate alte cazuri de îmbolnăvire la porci. Au fost preluate probe și trimise la laboratorul din Suceava, rezultatele fiind primite în cursul zilei de luni și au confirmat cele presupuse.

Vineri au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire într-o exploatație, unde s-a înregistrat mortalitate și la un porc, exploatația având în total 20 de capete porcine. Din fericire, laboratorul nu a confirmat pesta porcină la acel caz, însă sâmbătă au mai fost semnalate alte cazuri. Colegul nostru, medicul concesionar, a fost anunțat asupra modificării stării de sănătate la porcii din alte două exploatații. În regim de urgență s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea diagnosticului în vederea trimiterii la laboratorul din Suceava. Ieri am avut buletinul de analiză din care, în cele două exploatații, s-a identificat virusul pestei porcine africane. Am declarat și notificat cele două focare de pestă porcină africană”, a declarat Ovidiu Aionițioaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.

Reprezentantul DSVSA a arătat faptul că nu au fost mutate animale din cele două exploatații în așa fel încât să se poată fi transmis virusul.

Focarele sunt la distanță foarte mică. Prin ancheta epidemiologică vom stabili dacă există vreo legătură între cele două focare”, a adăugat Ovidiu Aionițoaie.

Zone de protecție a fost instituită pe o rază de 3 kilometri, cuprinzând două UAT-uri, și anume localitățile Corni și Brehuiești, dar și câteva din județul Suceava.

A fost pus în aplicare un plan de măsuri pe care membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) l-au votat în unanimitate.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Șefa UPU Botoșani, avertisment pentru personalul sanitar: „Trebuie să facem o investiție în comportament” (video)

astăzi, 15:32

Atitudinea cadrelor medicale față de pacienți a fost dintotdeauna o problemă dezbătută în spațiul public. Lucrurile s-au accentuat din luna august a anului 2023, atunci când Alexand...

Asistenții din școlile postliceale, slab pregătiți pentru muncă. Medic din Botoșani: „Trebuie să le dăm o șansă și să îi creștem” (Video)

astăzi, 12:07

Cel puțin asta afirmă medicii șefi de secție din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. Dr. Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD, susține că învățământul &...

Bogdan Suruciuc solicită patrule cu polițiști și câini în zona școlilor. „Sper să nu ajungă în unitățile de învățământ” (video)

astăzi, 10:51

Prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a informat managerii de școli că polițiștii au patrulat în zona adiacentă unită...