Focar de pestă porcină africană la granița cu Suceava, localități din Botoșani cuprinse în ”zona de supraveghere”!

Pentru „asanarea focarului”, autoritățile au dispus dezinfectarea de urgenţă a exploataţiei, instituind zonă de supraveghere în localităţi aflate pe o rază de 10 km faţă de acesta.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a declarat focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Slobozia, comuna Zvoriştea.

Aceasta, după ce proprietarul a două suine a anunţat medicul veterinar de circumscripţie, care, în urma examenului clinic, a prelevat două probe de sânge de la animalele bolnave. Buletinul de analiză a confirmat prezenţa virusului PPA, o echipă formată din trei medici ai DSVSA efectuând ancheta epidemiologică şi dispunând măsuri legale pentru „asanarea focarului”, relatează crainou.ro.

Acestea au inclus dezinfecţia de urgenţă în exploataţiei, sanitar veterinarii instituind zonă de protecţie pe o rază de 3 km.

A fost efectuat şi un recensământ al exploataţiilor, porcinele au fost supuse examinării clinice, crescătorii fiind informaţi asupra obligaţiei informării autorităţilor competente, în momentul în care observă semne de boală la suine.

Zona de supraveghere stabilită pe o rază de 10 km cuprinde localităţile Călugăreni, Mitocu Dragomirnei, Buda, Dealu, Tăuteşti, Hânţeşti, Zvoriştea, Stanca, Zamostea, Răuţeni, Arţari, Adâncata, Mitocaş, Feteşti şi Grigoreşti, iar din judeţul Botoşani incluse fiind localităţile Lunca, Belcea, Gorovei, Bucecea, Vârful Câmpului, Poiana, Ionăşeni, Dobrinăuţi-Hapai şi Bohoghina. În areal sunt interzise circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, însă cu excepţia celor aprobate de DSVSA.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, aceasta evoluând acut, cu stări febrile şi sindrom hemoragic. Pentru prevenirea şi combaterea PPA nu există vaccin, boala nu se transmite la om, însă „impactul economic şi cel social sunt majore”.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...

Gest admirabil al unui pompier botoșănean: Și-a ”dăruit” ziua de naștere copiilor sinistraților din Galați! (Foto)

astăzi, 11:52

Copiii văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt putern...

Postul Părintelui Ionică, scos la concurs. Cine se poate înscrie și care sunt condițiile!

astăzi, 11:23

Dintre cele trei posturi clericale anunțate de Mitropolia Moldovei, două sunt din județul Botoșani. Este vorba despre postul de preot paroh la Parohia ”Izvorul Tămăduirii” din mun...