FMI ne dă cea de-a cincea tranşă

FMI ne dă cea de-a cincea tranşă
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

Aprobarea de către Boardul FMI a eliberării tranşei a cincea a împrumutului acordat României este un semnal de bun pentru pieţele externe, a declarat vineri, în exclusivitate pentru Agerpres, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe.

"Şedinţa Boardului FMI s-a desfăşurat în condiţii bune şi a evidenţiat trei direcţii principale. În primul rând, a arătat o puternică susţinere din partea comunităţii internaţionale pentru reformele pe care le face acum România, cel mai evident sprijin fiind manifestat de SUA, Comunitatea Europeană (prin Germania, Franţa şi celelalte ţări), care au susţinut puternic reformele pe care România le pune în practică", a spus Mihai Tănăsescu.

Cea de-a doua trăsătură caracteristică a şedinţei Board-ului FMI, subliniată de fostul ministru de finanţe, a fost `transmiterea unui mesaj de solidaritate şi încredere în România, pentru ca autorităţile să poată pune în practică măsurile de ajustare fiscală.

Mesaj foarte puternic către pieţele internaţionale

Nu în ultimul rând, reuniunea şi rezultatul său, aprobarea eliberării tranşei de circa 900 de milioane de euro, a dat un mesaj foarte puternic către pieţele internaţionale, care vor avea mai multă încredere în politicile fiscal-monetare ale României, după obţinerea acestei aprobări.

Eliberarea tranşei a cincea este importantă pentru consolidarea rezervelor internaţionale ale Băncii Centrale a României, dar este şi un semnal de normalitate, prin faptul că banii vor intra exclusiv în conturile BNR, pentru gestionarea deficitului extern, nu şi în cele ale Trezoreriei. "Este un semnal de normalitate, dar şi de încredere că Ministerul Finanţelor Publice va putea să împrumute de pe piaţa internă şi externă sumele de care are nevoie pentru a-şi acoperi deficitul fiscal, care trebuie să aibă o tendinţă descrescătoare şi în 2010, şi în anii următori", a mai spus Mihai Tănăsescu.

Aplicarea în întreaga Europă de măsuri la fel de puternice ca în România

Conform opiniilor exprimate de reprezentantul României la FMI, "rezultatul întrunirii Board-ului constituie şi un semnal pentru aplicarea în întreaga Europă de măsuri la fel de puternice ca în România. Europa are acum anumite probleme, iar consolidarea fiscală este o necesitate în toate ţările Uniunii Europene. Cred că exemplul României poate fi urmat de foarte multe ţări, pentru ca procesul de consolidare fiscală să se accelereze în întreaga Uniune şi neîncrederea pieţelor faţă de problemele datoriilor unor ţări membre să se risipească. De aceea, cred că şedinţa de azi a Board-ului este un semnal important pentru continuarea reformelor şi depăşirea acestei perioade grele pentru România, care se va îndrepta către creştere economică  în trimestrele care urmează", a spus Mihai Tănăsescu, care a mai precizat că banii de la FMI vor intra în conturile BNR la începutul săptămânii viitoare.

Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

SURSA: Mediafax, Agerpres
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
177

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
367

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
101

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...