Flutur a dat peste cap bugetul propus de Florin Ţurcanu! Bani luaţi de la drumuri pentru sport!

Bugetul Consiliului Judeţean, propus de preşedintele CJ, Florin Ţurcanu, a fost dat peste cap de către consilierul judeţean Cătălin Flutur, care a venit cu un amendament prin care a propus alocarea unei sume destul de consistente către susţinerea activităţilor din domeniul sportiv şi cultural, în principal pentru susţinerea echipei FC Botoşani.

Susţinerea financiară a echipei FC Botoşani, de către Consiliul Judeţean, a stârnit o adevărată dispută în plenul şedinţei extraordinare de joi, în care s-a aprobat bugetul, mai mulţi consilieri încercând să vină cu argumente pro şi contra pentru care ar trebui alocaţi bani către această zonă.

Consilierul judeţean Dorin Ciuştea a propus să fie alocată din bugetul judeţului suma de 1,5 milioane de lei, spunând că banii pot fi luaţi de la alte capitole, unde sumele prinse sunt exagerate, cum ar fi realizarea unor expertize la Muzeul Judeţean şi la Muzeul din Dorohoi.

“Este necesar ca activitatea Consiliului Judeţean să se îndrepte şi către acţiunile pe care le desfăşoară, să fie atrasă şi societatea civilă, asociaţiile, ONG-urile şi toţi cei care doresc să facă proiecte pentru a creşte imaginea judeţului Botoşani. Se prefigurează, după părerea mea, o situaţie în care judeţul Botoşani poate apărea pe harta Europei, prin posibilitatea ca echipa de fotbal să acceadă într-o cupă europeană în acest an. Mi se pare această oportunitate extraordinară pentru imaginea judeţului Botoşani. Sprijinirea acestei activităţi, aşa cum am făcut-o şi în 2013, ar însemna, pe lângă imagine, venituri sporite atât la bugetul judeţului, cât şi al municipiului. Printr-o reevaluare corectă a ceea ce înseamnă o serie de exagerări în buget se pot aloca 1,5 milioane de lei, minim, pentru susţinerea unor proiecte care să vizeze activitatea sportivă în principal, dar şi cea culturală", a spus Dorin Ciuştea în intervenţia sa.

Acesta a propus şi un parteneriat cu Primăria municipiului Botoşani, pentru ca, dacă echipa FC Botoşani se va califica într-o cupă europeană, să poată juca la Botoşani, spre bucuria miilor de suporteri din acest judeţ, după cum a spus consilierul.

Opinia lui Dorin Ciuştea a fost împărtăşită şi de consilierul judeţean Dumitru Zmău, care a spus că, dacă nu se vor aloca bani anul acesta pentru susţinerea fotbalului botoşănean, altă dată ar putea fi tardiv.

“Imaginea noastră nu este numai din Muzeul acesta. Câtă imagine a adus fotbalul în acest judeţ, că nu se vorbeşte de Botoşani decât doar de fotbal, în rest nu mai avem nimic. Cred că ar trebui să votăm toţi consilierii judeţeni să alocăm bani pentru această echipă de fotbal care ne-a adus multă imagine. Suntem singurul organism din judeţ care nu dăm bani pentru activitatea sportivă", a spus Dumitru Zmău.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a intervenit şi le-a explicat consilierilor judeţeni de ce nu a propus în acest an alocarea de fonduri către susţinerea activităţilor sportive şi culturale.

“În 2012 am făcut primul buget, de bună credinţă, şi am avut încredere că partenerii care au venit atunci şi au câştigat licitaţiile sunt corecţi. În 2013, când a venit Curtea de Conturi ne-am trezit cu miliarde bune care erau decontate pe aceleaşi documente şi la Primărie şi la Consiliul Judeţean. Avem un primar la Buzău care a primit cinci ani cu executare pentru că a dat bani la fotbal. Eu vă cer vot individual să consemnăm şi dacă vă asumaţi propun o comisie formată din consilieri care să aprobe toate plăţile în ceea ce priveşte ONG-urile şi nu am nimic împotrivă. Ne asumăm că după aia vin instituţiile statului şi pun cătuşe la oamenii care semnează", a menţionat Florin Ţurcanu.

“Să avem totuşi încredere în organele statului că îşi fac datoria aşa cum trebuie şi nu leagă pe nimeni nevinovat", a fost replica lui Dorin Ciuştea.

Surpriza a avenit din partea consilierului Cătălin Flutur, care a venit cu un amendament la proiectul de buget propus de şeful CJ, prin care a propus alocarea unei sume de 1,3 milioane de lei către activităţile sportive şi culturale, banii fiind luaţi de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, de la capitolul întreţinere. Mai exact, 1,1 milioane de lei să fie alocaţi pentru sport, 200.000 de lei pentru cultură, şi 62.000 pentru susţinerea acitivăţilor de tineret.

“S-a discutat despre un buget bun şi despre posibilităţi foarte clare de a face şi alt gen de acţiuni care să promoveze judeţul şi există un cadru legal să facem aceste acţiuni. Eu am un amendament scris şi am identificat suma de unde putem să luăm bani. Noi nu spunem acum că dăm bani la fotbal. Noi dăm bani pentru acţiuni, confom legii, finanţări nerambursabile pentru programe şi proiecte şi au posibilitatea cluburile sportive, asociaţiile şi ONG-urile să participe la acest concurs. Dar oportunitatea ivită anul acesta pentru echipa de fotbal, probabil este unică, şi ar fi păcat ca noi de la judeţ să nu fim părtaşi într-o formă sau alta la această realizare", a afirmat Flutur.

Amendamentul lui Cătălin Flutur a trecut, având susţinerea a 19 consilieri judeţeni. Florin Ţurcanu a votat împotrivă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...