Florile Maicii Domnului - salvia si beneficiile ei terapeutice

Salvia, numita si Palma Maicii Domnului, este folosita in medicina populara de mai bine de 2.500 de ani, fiind, dupa cum ii spune si numele, "cea care salveaza".

Legenda spune ca, dupa ce Maica Domnului, cu micul Iisus in brate, a scapat de soldatii lui Irod care o hartuiau, ascunsa fiind in tufele de salvie, de altfel singura dintre plante care a primit-o si a ajutat-o in acele momente grele, a binecuvantat salvia, dandu-i puteri vindecatoare.

Se spune ca de atunci salvia, Salvia officinalis, dupa numele sau stiintific, are puteri miraculoase in aproape orice boala. Denumirea plantei vine din latinescul salvare, a salva, a vindeca.

Preparatele din salvie, pulberea, tinctiura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.

Persoanele care au probleme cu somnul sa umple o fata de perna mica, cu frunze uscate de salvie si s-o tina langa perna pe care doarm. Vara, pe vreme caniculara, ceaiul de salvie poate fi o bautura racoritoare excelenta. Infuzia sau cataplasma din planta proaspata, zdrobita, calmeaza rapid locul intepaturilor de insecte.

Deoarece salvia are proprietati calmante, antibacteriene si antifungice, trateaza cu succes bolile de piele. Ranile, eczemele, micozele, iritatiile si arsurile se trateaza prin spalari zilnice cu decoct de salvie si aplicarea de cataplasme din frunze proaspete, zdrobite.

Ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sange, fiind util in prevenirea si tratamentul infarctului miocardic si a durerilor generale coronariene. Pulberea de salvie, cate o lingurita rasa, de patru ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu pauza de zece zile, se recomanda in caz de colita, enterocolita, colita de fermentatie, diverticulita.

Ceaiul de salvie are un puternic efect revigorant, mentinand tineretea celulelor care formeaza scoarta cerebrala si actioneaza benefic asupra unor hormoni importanti care mentin tineretea organismului. Studiile recente arata ca salvia actioneaza la fel cu cele mai noi tratamente in sindromul Alzheimer.

Ceaiul de salvie, consumat zilnic, cate o cana, mai ales de persoanele de varsta a treia, fortifica intregul organism, fereste de atacurile de apoplexie, calmeaza spasmele musculare, reduce tremurul mainilor, durerile de coloana, imbunatateste memoria, scade tensiunea si detoxifica organismul. Baile cu salvie inlatura oboseala, confera pielii o aroma placuta si mentin un tonus psihic bun.

Si totusi, desi are multe virtuti terapeutice, salvia poate face si rau, mai ales, cand este folosita in exces. Astfel, salvia nu se recomanda persoanelor care sufera de epilepsie si femeilor care alapteaza. De asemenea, diabeticii insulinodependenti trebuie sa fie foarte precauti daca folosesc planta si sa-si supravegheze glicemia.


Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciocnire violentă între două mașini la Flămânzi, una a fost propulsată într-o conductă de gaz! (Foto)

astăzi, 15:56

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci pe...

Ministrul Culturii, la discuții cu sindicatele după protestele de Ziua Culturii Naționale!

astăzi, 15:27

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru „a...

Protest de amploare în capitală cu mii de forțe ale ordinii din întreaga țară! (Foto, Video)

astăzi, 14:45

Angajaţii din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cei din structuri asociative ale rezerviştilor militari, inclusiv ACMRR din MAI, participă vineri, 17 ianuarie, în...