Florile de leac ale lunii iulie - coada soricelului
Stiri Botosani Saturday, 23 July 2011 ActualitateCoada soricelului creste peste tot, de la campie pana sus, in zona montana, pe drumuri inguste de tara, pe la margini de paduri si de lanuri de cereale. Are florile albe sau trandafirii si, in soarele puternic al amiezii, raspandeste un parfum delicat, amarui, ca o chemare tandra, de departe. Florile trebuie culese prin taiere cu foarfeca, in soare puternic, pentru ca atunci continutul in uleiuri volatile si deci forta lecuitoare sunt la maxim.
Preparatele din coada soricelului, infuzie, pulbere, tinctura se recomanda in anorexie, ameliorarea digestiei, bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare. Extern, poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani.
Sucul de coada soricelului se obtine din planta proaspat culeasa folosind un mixer. In vasul mixerului se pun parti egale, planta proaspat culeasa si apa plata sau de izvor, de exemplu 50 de grame de planta foarte bine spalata si 50 ml de apa. Se omogenizeaza prin mixare si amestecul obtinut se stoarce prin tifon.
Din acest suc se iau 50 ml pe zi, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, a celor intestinale si a inapetentei. Extern, sucul se foloseste sub forma de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bataturilor, a arsurilor usoare, precum si pentru cicatrizarea rapida a ranilor.
Pulberea de coada soricelului se obtine din planta bine uscata si maruntita, data prin rasnita electrica de cafea. Se prepara atat cat se consuma in 20 de zile, perioada dupa care planta isi pierde valoarea curativa. Pulberea se pastreaza in borcane de sticla, inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci. La nevoie, se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
Tinctura de coada soricelului se prepara atat din planta proaspata, cat si din pulbere de planta uscata. Se umple un borcan cu flori proaspete, maruntite fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar. Borcanul infiletat se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza si amestecul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.
Tinctura din pulbere de coada soricelului se obtine punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar, vodca sau tuica facuta acasa. Se amesteca bine, se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de doua saptamani apoi se filtreaza si tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare si se pastreaza la rece.
Intern, din acest preparat se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in putina apa. Extern, tinctura se foloseste pentru dezinfectarea diferitelor rani.
Avantajul e ca tinctura se poate folosi timp de doi ani de la preparare pentru exact aceleasi afectiuni ca si celelalte preparate.
ziare.com
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Analize riguroase și toleranță 0 privind bugetul județului în acest an: Valeriu Iftime, ”Gata cu drumurile asfaltate doar pe hârtie”! (Video)
Valeriu Iftime, președintele Consiliului Judeţean Botoșani, a ținut să facă public o precizare fermă în ceea ce privește alocările de bani, către primării, din bugetul județului. &nb...
Primele bilete pentru cel mai așteptat film de comedie al anului 2025, „Mentorii”, care va rula și la Botoșani, puse la vânzare începând de mâine!
Vineri, 31 ianuarie, se dă startul campaniei de presale la biletele de cinema pentru comedia „Mentorii”, primul lungmetraj produs de UNTOLD Universe. Cei care vor să vadă primii cea mai...
Misiune economică a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani la un eveniment important din Republica Moldova!
La această acțiune economică au participat 22 de firme din județul Botoșani, active în diverse domenii precum: - Producția echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune - IT ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.25 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici