Fiscul va recupera comisioanele datorate de angajatori inspectoratelor de munca. Deputatii au aprobat regulile prin vot final

Fiscul va recupera comisioanele datorate de angajatori inspectoratelor de munca. Deputatii au aprobat regulile prin vot final
Camera Deputatilor a adoptat marti, prin vot final, proiectul de lege potrivit caruia Fiscul ar urma sa preia de la Inspectia Muncii atributiile privind recuperarea comisioanelor pe care angajatorii le datoreaza inspectoratelor teritoriale de munca, pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca. Decizia deputatilor vine dupa ce Senatul a aprobat documentul inca din luna februarie a acestui an.

Statul are de recuperat debite restante de la angajatorii care le datoreaza inspectoratelor teritoriale de munca (ITM) sume cu titlu de comision, pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca. Recuperarea acestor debite este realizata, in prezent, de catre Inspectia Muncii, prin intermediul ITM-urilor, in baza Legii nr. 41/2012 privind aprobarea OUG nr. 17/2011.

Acest lucru insa urmeaza sa schimbe, in sensul ca responsabilitatile Inspectiei Muncii, privind recuperarea creantelor, vor fi transferate catre Fisc, se precizeaza intr-un proiect de lege aprobat marti de Camera Deputatilor prin vot final, si trimis spre promulgare presedintelui statului.

Documentul a fost adoptat de Senat in luna februarie a acestui an, iar Guvernul l-a aprobat in decembrie 2013. Proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii inca din vara lui 2013. Va reamintim ca Ministerul Muncii a mai propus si in luna februarie 2013 un proiect asemanator, insa acela nu a fost adoptat.

Potrivit proiectului de lege in forma trimisa spre promulgare, creantele reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010 de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se fac venit la bugetul de stat si au regim de creanta bugetara.

Concret, procedurile de administrare a creantelor fiscale urmeaza sa fie continuate de ANAF si unitatile sale subordonate, care va inlocui inspectoratele teritoriale de munca, se precizeaza in documentul citat.

Totusi, sumele care reprezinta comisionul, inclusiv dobanzile, penalitatile de intarziere sau majorarile de intarziere, pentru care dreptul de a cere executarea silita s-a prescris pana la data preluarii in administrare a acestora de catre ANAF, urmeaza sa ramana in responsabilitatea inspectoratelor teritoriale de munca.

De asemenea, ANAF urmeaza sa preia de la Inspectia Muncii si de la ITM toate drepturile si obligatiile procesuale, in cazul litigiilor avand ca obiect contestatiile la executare silita/procedurile de insolventa, precum si sa dobandeasca calitatea procesuala a Inspectiei Muncii si a ITM-urilor in toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
7

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
32

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
37

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...