Firmele de apartament vor fi suprataxate. Proprietarii persoane fizice ar putea plăti impozite şi de 10 ori mai mari

Firmele de apartament vor fi suprataxate. Proprietarii persoane fizice ar putea plăti impozite şi de 10 ori mai mari
Impozitul pe clădiri va fi calculat în funcÅ£ie de destinaÅ£ie, nu de proprietar, ceea ce înseamnă că persoanele fizice care au SRL-uri înregistrate la domiciliu vor plăti ÅŸi de 10 ori mai mult. Măsura este programată să se aplice din 2015, dar primarii ÅŸi economiÅŸtii cer amânarea acesteia cu un an.

În prezent, persoanele fizice care au acasă o firmă – cabinet medical, magazin, birou notarial, birou de traduceri etc. – plătesc impozit pe clădire la fel ca ÅŸi vecinii lor care doar locuiesc în apartamente. De asemenea, cei care au construit în regie proprie ("pe persoană fizică") diverse clădiri de utilitate comercială – hale industriale ÅŸi blocuri de locuinÅ£e sau chiar ansambluri rezidenÅ£iale – plătesc un impozit egal cu al celor care ÅŸi-au construit doar casa în care locuiesc.

Acest regim de impozitare se va schimba în sensul că proprietarii vor plăti taxe în funcÅ£ie de utilizarea clădirilor (pentru locuit sau în scop comercial) ÅŸi nu de statutul pe care-l au – de persoană juridică sau fizică. Spre exemplu, dacă aveÅ£i pe persoană fizică un magazin amenajat în apartamentul propriu de la parterul unui bloc, acum plătiÅ£i impozit egal cu al vecinilor care locuiesc în bloc fără să aibă în domiciliu vreo activitate comercială; după schimbarea regimului de impozitare, veÅ£i plăti impozit ca o persoană juridică, pentru că utilizaÅ£i apartamentul (ÅŸi) în scopuri comerciale. Iar impozitul plătit de o persoană juridică este de până la 10 ori mai mare decât cel plătit de o persoană fizică.

"Politicul trebuie să ia această decizie"

Gheorghe Marinescu, ÅŸef de serviciu în cadrul Ministerului FinanÅ£elor, a arătat joi, într-o conferinţă pe tema impozitării clădirilor, de ce trebuie amânată până în 2016 aplicarea acestei măsuri, care era programată pentru 2015. "În momentul de faţă nu avem o dată la care va intra în vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt până la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaraÅ£iile ÅŸi pentru modificarea softurilor administraÅ£iilor locale. Avem semnale din partea autorităţilor locale ca termenul să fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, aÅŸa cred ÅŸi eu că este cel mai bine, dar urmează ca politicul să decidă", a afirmat Gheorghe Marinescu, la conferinÅ£a "Valoarea impozabilă a clădirilor conform noului Cod Fiscal" organizată de "Ziarul Financiar" ÅŸi AsociaÅ£ia NaÅ£ională a Evaluatorilor AutorizaÅ£i din România (ANEVAR).

Oficialul a arătat că Ministerul FinanÅ£elor aÅŸteaptă încă propuneri pentru modificarea proiectului, astfel încât să înainteze Guvernului o formă completă până la finalul anului. Cota exactă a impozitului este stabilită de consiliul local.

Reprezentantul ministerului a punctat că impozitul în cazul locuinÅ£elor folosite exclusiv pentru locuit nu va creÅŸte. "Este foarte important aspectul termenului, ÅŸi noi propunem ca aplicarea modificării să apară la data de evaluare 31 decembrie 2015, iar Codul Fiscal să se aplice din 2016", afirmă Adrian Vascu, preÅŸedintele ANEVAR.

Astfel, pentru clădirile rezidenÅ£iale aflate în proprietatea atât a firmelor, cât ÅŸi a persoanelor fizice, impozitul va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru cele nerezidenÅ£iale impozitul va fi cuprins între 0,25% ÅŸi 1,5% din valoarea impozabilă a clădirii, stabilită în urma unui raport de evaluare, care trebuie reînnoit o dată la trei ani.

În cazul în care valoarea impozabilă a clădirilor nu a fost actualizată în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota de impozit va fi cuprinsă între 5% ÅŸi 10%.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
12

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
57

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
55

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...