Firmele care contesta des licitatiile publice, pe "lista rusinii"

Firmele care contesta des licitatiile publice, pe "lista rusinii"
Guvernul va publica pe Internet o lista cu firmele care au avut mai mult de 10 contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata.

 De asemenea, statul va retine o cota din garantia de participare chiar daca firma renunta la contestatie, potrivit Mediafax.

 Cota din garantia de participare este calculata in functie de valoarea estimata a contractului.

 Garantia de participare va fi returnata integral doar daca respectiva contestatie este retrasa pentru ca autoritatea contractanta a remediat problemele reclamate.

 Procedura va fi reglementata de Guvern printr-o noua modificare a legislatiei achizitiilor publice.

 Astfel, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) ar trebui sa publice pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, in cursul anului precedent, au depus contestatii si le-au retras fara ca autoritatea contractanta sa adopte masuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate si firmele care au avut mai mult de zece contestatii respinse.

 "Una dintre problemele sesizate in procedurile de achizitie publica este generata de `contestatarii de meserie`, care depun reclamatii nejustificate la CNSC pentru a intarzia si bloca anumite licitatii, contestatii care evident ca sunt respinse de fiecare data. Pe langa retinerea unei sume din garantia de participare, va fi publicata si `o lista a rusinii` in care firmele care si-au facut un obicei din a bloca licitatiile sa fie clar identificate", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

 In cazul in care contestatia este admisa in parte de catre CNSC, statul va retine jumatate din cota garantiei de participare.

 De asemenea, in situatia in care garantia de participare constituita de o intreprindere mica sau mijlocie nu acopera suma minima impusa, statul va retine intreaga garantie de participare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
381

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
521

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
637

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...