Firme de constructii, amendate de ITM! VEZI motivele

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani au desfăşurat o acţiune de control la mai mulţi agenţi economici de pe raza judeţului care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii şi reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012 .  

În timpul controalelor au fost vizate următoarele aspecte:

În domeniul relaţiilor de muncă – verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în muncă a lucrătorilor, timpul de lucru, acordarea repaosului săptămânal, identificarea angajatorilor care utilizeaza munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legale.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă - utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare la activităţile care impun lucrul la înălţime şi la lucrările de săpături, asigurarea măsurilor de protecţie împotriva electrocutării, respectarea prevederilor privind autorizarea funcţionării echipamentelor de muncă de ridicat şi autorizarea personalului deservant, asigurarea şi utilizarea echipamentului individual de protecţie şi instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.      

Astfel în cadrul serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă, au fost controlaţi 10 angajatori cu un numar de 368 salariati şi  au fost constatate 36 deficienţe.

Au fost aplicate avertismente şi amenzi în valoare totală de 8000 lei.

Deficienţe constatate:

-neutilizarea echipamentului individual de protecţie de către lucrători

-neefectuarea examenului medical periodic

-neamenajarea căilor de acces pentru lucrul la înălţime 

-lipsa lucrătorului desemnat să aplice măsurile de securitate şi sănătate în muncă.    

În cadrul serviciului Control Relaţii de Muncă au fost verificaţi 14 angajatori cu un număr de 443 salariaţi. Au fost dispuse 37 măsuri, s-au aplicat 19 avertismente  şi amenzi în valoare totala  de 2000 lei. 

Deficienţe constatate:

-neîntocmirea documentelor de evidenţă  a timpului de muncă

-neacordare spor de noapte pentru paznici

-nerespectarea termenelor de transmitere a datelor pentru completarea registrului electronic de evidenţă al salariaţilor

-nepăstrarea la sediu a registrului electronic de evidenţă al salariaţilor.  

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate în cadrul acestei campanii de către ITM este de 10.000 lei.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
531

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
58

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
63

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...