Financial Times: Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la UE

Rusia ar fi dispusă să accepte ca Ucraina să adere la UE, dacă renunță la NATO și rămâne nealiniată militar, au declarat pentru „Financial Times” patru persoane care sunt la curent cu discuțiile dintre cele două părți pentru o încetare a focului.

Negociatorii ruși și ucraineni urmează să se întâlnească marți, la Istanbul, într-o a patra rundă de negocieri de pace care se desfășoară față în față.

Moscova și Kievul discută despre un armistițiu ca parte a unui posibil acord ce ar presupune ca Ucraina să renunțe la demersul său de aderare la NATO, în schimbul unor garanții de securitate și al perspectivei de a adera la UE, au declarat, sub protecția anonimatului, sursele citate de Financial Times. Tot ca parte a acordului, pe lângă renunțarea la NATO, Ucraina ar urma să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său și să nu încerce să dezvolte arma nucleară, scrie Digi24.

Aceste informații trebuie luate însă sub rezerva faptului că discuțiile nu sunt încă finalizate, au precizat sursele cotidianului financiar britanic.

De ce ar fi dispusă Rusia la concesii

Proiectul de document pentru o încetare a focului nu conține nicio referire la trei dintre cererile inițiale de bază ale Rusiei - „denazificarea”, „demilitarizarea” și oficializarea limbii ruse în Ucraina, au mai spus cele patru surse.

Concesiile pe care Rusia ar fi dispusă să le facă au loc în condițiile în care ofensiva sa terestră în Ucraina, declanșată în urmă cu o lună, s-a blocat în mare parte ca urmare a unei rezistențe ucrainene peste așteptări, dar și a deficiențelor operaționale ruse.

Pe de altă parte, notează „Financial Times”, Ucraina și susținătorii săi occidentali rămân sceptici în privința intențiilor lui Vladimir Putin, temându-se că președintele rus s-ar putea folosi de aceste discuții doar pentru a câștiga timp ca să-și refacă forțele epuizate și să planifice o nouă ofensivă.

O persoană informată cu privire la discuții a declarat că Ucraina este îngrijorată de faptul că Rusia își schimbă poziția aproape în fiecare zi, atât în ceea ce privește presiunea militară, cât și în ceea ce privește condiții precum „demilitarizarea” Kievului.

Rusia „nu poate și nu vrea să vorbească despre progrese”, deoarece „asta n-ar face decât să dăuneze procesului de negociere”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de Interfax. „Deocamdată, din păcate, nu putem vorbi de realizări și progrese semnificative”, a adăugat el.

(Editor: R.A.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Cupa 28 Februarie": Pompierii botoșăneni, performeri și la tenis de masă! (foto)

astăzi, 20:30

După meciuri intens disputate, câștigători au fost: - plutonier Andrei Puiu, din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani; - plutonier adjutant Marcel Matei, din cadrul Gărzii de I...

Seară românească organizată de ATOR Botoșani, găzduită de Parohia Vovidenia!

astăzi, 19:45

Fiind o perioadă cu multiple semnificații pentru adolescenți, în care se gândesc mai mult la iubire și la persoanele dragi, membrii asociației au creat cadrul necesar întâ...

Aproape 2000 de locuri scoase la concurs la școlile de poliție din MAI: Condiții și criterii necesare!

astăzi, 19:16

Numărul locurilor scoase la concurs: Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina -1340 locuri; Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-...