Fiecare copil merită o familie! În 2015, 21 de copilaşi din sistemul de protecţie şi-au găsit familii adoptatoare

Sute de familii botoşănene îşi doresc să aibă un copilaş care să le însenineze zilele, să le dea un alt scop în viaţă, să-şi dedice toate resursele creşterii unui OM. Multe dintre ele nu reuşesc să aibă propriii copii, astfel că apelează la adopţie. De partea cealaltă, sute de copii abandonaţi de părinţii care ori nu au posibilitatea de a-i creşte, ori nu sunt capabili, aşteaptă ca o familie să-i găsească, să-i cunoască şi să-i ia acasă pentru totdeauna.

426 de copii sunt în centrele rezidenţiale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, lor adăugându-li-se alţi 386 aflaţi în plasament la asistenţi familiali. Poate nu toţi, însă cu siguranţă cei mai mulţi îşi doresc o familie în care să crească frumos, să se simtă mângâiaţi şi apreciaţi pentru tot restul vieţii.

Procedurile de adopţie sunt greoaie, în ciuda modificării legislaţiei. Şi asta, după cum spun specialiştii, datorită măsurilor de precauţie pe care sistemul şi le ia atunci când o familie îşi manifestă interesul de a adopta un copil. În schimb, perioadele s-au scurtat, iar instanţele pot declara adoptabili mai repede copiii. Problema este că cei mai mulţi potenţiali părinţi îşi doresc copii mici, chiar bebeluşi, şi sănătoşi. Or în sistem sunt şi copii mai mari şi nu toţi beneficiază de o stare de sănătate perfectă.

Anul trecut, Serviciul de adopţii şi postadopţii a evaluat social şi psihologică nouă familii care au solicitat eliberarea atestatului de familie aptă să adopte, fiind înregistrate nouă atestate de persoană sau familie aptă să adopte. Apoi, următorul pas a fost pregătirea persoanelor singure sau a familiilor care au solicitat eliberarea atestatului. În 21 de cazuri, Serviciul a instrumentat dosarele pentru deschiderea procedurii de adopţie internă, formularea acţiunii judecătoreşti si depunerea cererii la instanţă. Asta a însemnat în final deschiderea procedurii de adopţie pentru 19 copii aflaţi în sistemul de protecţie.

În nenumărate ori, specialiştii Direcţiei au susţinut că prioritar este copilul, nu familia, principiul fiind "copilul îşi alege familia". Astfel, în cazul în care copilul nu se integrează în familie în perioada "de probă", procedura se opreşte.

Din fericire, anul trecut, pentru 11 copii a fost revocată măsura de protecţie specială. Zece dintre ei au fost încredinţaţi în vederea adopţiei la persoane şi familii atestate, chiar din judeţul Botoşani, iar un copil a fost adoptat de către asistentul maternal profesionist care îl avea în grijă. Lor li se adaugă alţi zece copii care au fost deja adoptaţi, familiile parcurgând toate etapele necesare procedurilor de adopţie.

În egală măsură, însă, copiii adoptaţi în anii anteriori sunt monitoritaţi post- adopţie de către specialiştii Direcţiei, timp ce doi ani. Asta a însemnat 86 vizite de monitorizare, la domiciliul copilului adoptat şi al proaspetei sale familii. Opt familii, incluzând copilul adoptat, au încheiat şi perioada legală de monitorizare post-adopţie, fiind considerate cazuri reuşite. În 2014, 18 copii au fost adoptaţi.

 

Spune-ne opinia ta