Fetite vaccinate impotriva cancerului de col uterin!

Fetite vaccinate impotriva cancerului de col uterin!
Ministerul Sanatatii a initiat un program national de vaccinare pentru prevenirea imbolnavirilor de cancer de col uterin. Prima masura este imunizarea, astfel ca elevele de clasa a IV-a, a V-a, cu varste intre 10 si 12 ani, vor fi vaccinate in perioada urmatoare.

"Cauza principala de aparitie a acestui tip de cancer este infectia cu virusul uman Papilloma, iar vaccinul are rolul de a le imuniza pe fetite impotriva cancerului", a precizat Ladislau Szente, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Parintii care nu doresc vaccinarea copiilor trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere, prin care precizeaza ca poarta intreaga responsabilitate pentru starea de sanatate a fetelor.

Al doilea vaccin vine dupa 30 de zile de la primul, iar al treilea la jumatate de ani distanta. Simptomele cancerului de col uterin apar doar in etapele foarte grave ale bolii, sangerari dupa actul sexual sau secretii albicioase cu striuri de sange.

Cea mai buna metoda de depistare precoce este testul Babes-Papanicolau, care detecteaza modificarile la nivelul colului uterin.

Factori de risc:

- virusul uman Papilloma (HPV)

- viata sexuala precoce

- mai mult de cinci sarcini

- numar crescut de parteneri

- contacte sexuale fara prezervativ - fumatul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
7

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
814

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
169

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...