Festivaluri așteptate (și) de botoșănenii de peste hotare, anulate! „Nu puteți înțelege cât mă doare să dăm aceste vești”

Aceste evenimente culturale uneau zeci de oameni nu doar din județul nostru, ci și din țară. Erau clipe de bucurie și de relaxare totodată, o cale de a evada din cotidian.

Festivaluri așteptate (și) de botoșănenii de peste hotare, anulate! „Nu puteți înțelege cât mă doare să dăm aceste vești”

Trei festivaluri importante, care urmau să aibă loc pe finalul anului 2023, au fost anulate. Este vorba despre Festivalul Concurs al Romanței, al Cântecului de Petrecere și al Cântecului Satiric „George Hazgan”, Festivalul Concurs Coral de Colinde și mult așteptatul Festival al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni”.

De asemenea, nici toate evenimentele ce aveau să se desfășoare cu ocazia aniversării a 55 de ani de la înființarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani nu se vor mai desfășura.

Nu puteți înțelege cât ma doare să dăm aceste vești! Am încercat din răsputeri să nu fie așa. Pregătisem ceva deosebit pentru finalul de an. Tezaur folcloric revenea la Botoșani după 17 ani. Festivalul de Romanțe se relua după 4 ani. La Festivalul de Colinde pregătisem un recital deosebit. La Datini și Obiceiuri de Iarnă aveam mulți invitați din alte zone. Mi se rupe sufletul când știu cât am muncit și cât am crezut până în ultima clipă că vom putea realiza tot ce ne-am propus. Mulțumesc tuturor celor care ar fi trebuit să fie implicați în activitățile centrului! Iată că, din nou, vremurile sunt potrivnice culturii!”, este mesajul transmis de Iustina Irimia Cenușă, managerul CJCPCT.

Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni” era unul dintre cele mai așteptate și urmărite de toți botoșănenii, în special de cetățenii din diaspora, care își mai alinau dorul de casă.

„Am muncit mult, ne-am zbătut și ne este greu să acceptăm situația provocată de legile și ordonanțele recente”, au mai transmis reprezentanții instituției de cultură.

Anularea acestor festivaluri vine ca urmare adoptării de către Guvernul României a unei Ordonanțe de Urgență ce prevede aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ce spune Consiliul Județean (CJ) din Botoșani despre ordonanța de austeritate

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CJ Botoșani, restricțiile impuse de Ordonanța de Urgență nr. 90 din 27 octombrie 2023 impun ca CJ să caute soluții alternative de finanțare pentru organizarea celei de a XLVIII-a ediției a Paradei de Datini și Obiceiuri de Iarnă ,,Din străbuni, din oameni buni...”. 

Căutăm cele mai bune soluții și suntem convinși că împreună cu primarii din județul Botoșani, asamblurile populare și cei care vor dori să sponsorizeze această manifestare vom găsi resursele necesare pentru organizarea ei și la finalul acestui an. În perioada următoare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va demara procedura de înscriere a ansamblurilor care vor dori să participe cu programe de datini și obiceiuri de iarnă în cadrul celei de a XLVIII-a ediției a Paradei ,,Din străbuni, din oameni buni...”. Ne vedem la Botoșani în decembrie!”, a transmis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani. 


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
863

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1346

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
562

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...