Manifestarea aniversară a francofoniei a fost una de anvergură, bucurându-se de o participare numeroasă a trupelor concurente, având 11 echipe interesate de marele premiu (de nivel gimnazial şi liceal), şi peste 80 de elevi implicaţi în competiţie, dovedind o pregătire serioasă.
Festivalul, aflat la cea de-a III-a ediţie, este organizat în regim de concurs, misiunea dificilă revenind juriului, şi de aceea fiecare minut petrecut în scenă şi în sala de teatru a fost trăit cu intensitate emoţională maximă.
Totul s-a desfăşurat sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a fost organizat de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu", Asociaţia Cultural-Artistică “Arlechin-Botoşani, în parteneriat cu Teatrul « Mihai Eminescu ». Iniţierea, susţinerea şi desfăşurarea activităţii aparţin doamnelor profesoare: Muraru Crina şi Şcarlii Camelia. Premisa de bază a acestui proiect educativ a constituit-o dorinţa de a valorifica potenţialul artistic al elevilor, de a realiza o manifestare culturală de calitate cu un format atractiv, şi de găsi o alternativă de studiu, evaluare şi autoevaluare care să motiveze şi să capteze interesul elevilor.
Întregul spectacol a fost moderat de doi tineri excepţionali din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu-Botoşani, Ioana Prundeanu şi Călin Cojocaru, pregătiţi de doamna profesoară Pintilei Daniela, ce au demonstrat eleganţă, elocinţă, fiind adevăraţi artişti-prezentatori, ce au impresionat printr-o fluenţă a comunicării şi o franceză impecabilă. Pentru acest concurs elevii din învăţământul liceal, dar şi cel gimnazial, au interpretat piesele numai în limba de teatru, adică franceza. Astfel, unsprezece spectacole moderne sau care au creat atmosfera autentică de epocă ori ne-au reamintit de lumea magică de basm au încântat juriul şi publicul numeros prezent la spectacol.
Piesele de teatru puse în scenă au fost completate cu recitaluri ale unor tineri interpreţi, dar şi cu alte numere artistice care au fost răsplătite din plin cu îndelungi aplauze în rândul spectatorilor. Momente de spectacol, de reprezentări teatrale,
garnisitecu mult talent, entuziasm, emoţii, muzică şi, mai presus de toate, cu premiile de la final.
A fost o zi festivă dedicată teatrului, francofoniei, literaturii şi poeziei. Săptămâna 18-22 martie 2013 constituie o perioadă de sărbătoare, căci se aniversează la nivel mondial zilele de naştere ale TEATRULUI, POEZIEI ŞI FRANCOFONIEI. Organizatorii şi-au propus să reunească aceste aniversări minunate într-un festival unitar ce s-a dovedit a fi deosebit, şi la înălţimea aşteptărilor.
Aşadar, ediţia 2013 a fost un regal pentru toată lumea – organizatori, public şi participanţi.