Ferma de familie: Cum obtii garantii de la stat si cat vor costa creditele

Ferma de familie: Cum obtii garantii de la stat si cat vor costa creditele
Ministerul Agriculturii a anuntat recent extinderea garantiilor de stat si crearea unui fond special de finantare pentru fermieri.

 Statisticile si sondajele au relevat ca exploatatiile agricole, mai ales cele nou infiintate, gasesc greu resurse pentru cofinantarea unei investitii facute prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), au explicat reprezentantii MADR, pentru Ziare.com.

 In plus, daca analizam implementarea PNDR si nivelul absorbtiei fondurilor europene in acest program, constatam ca au fost reziliate contracte incheiate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), in principal, din cauza lipsei cofinantarii, iar bancile nu sunt interesate sa dea credite pentru agricultura.

 "Gospodariile taranesti nu pot evolua la stadiul de exploatatii cu caracter comercial pentru a accesa ulterior fonduri europene, nu exista niciun fel de masuri pentru stimularea tranzactiilor funciare avand ca rezultat cresterea suprafetei agricole cultivate pe exploatatie, cresterea si modernizarea productiei", au precizat reprezentantii de la MADR.

 In acest context, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa introduca un instrument financiar de microcreditare, din fonduri proprii, precum si sa extinda masurile de garantare.

Cum beneficiezi de garantii de la stat in agricultura

 Garantarea creditelor/finantarilor acordate in sectorul agricol din fondurile MADR vizeaza urmatoarele aspecte:

 - acordarea de garantii de pana la 50% la creditele contractate de pe piata pentru achizitia de terenuri agricole.

Masura va sprijini cresterea suprafetelor exploatatiilor agricole prin incurajarea achizitiei de catre arendasi de la proprietari, pana la 1.000 de ha in proprietate/exploatatie, si de catre producatorii agricoli care doresc sa-si extinda suprafetele cultivate, pana la dimensiunea economica maxima aferenta fermei de familie.

Garantia va acoperi maximum 50% din valoarea creditului. Se va credita maximum 90% din valoarea tranzactiei, diferenta fiind contributia cumparatorului.

 Ca sa se evite tranzactionarea cu caracter speculativ, normele de aplicare, pe care MADR le va promova in perioada urmatoare, vor prevede ca pentru o suprafata de teren sa fie garantata o singura tranzactionare.

- acordarea de garantii pentru investitii in sectorul agricol care nu sunt cofinantate din fonduri europene, pentru beneficiarii privati, segment de garantare neacoperit acum. Garantia va acoperi maximum 80% din credit.

- acordarea de garantii pentru toate masurile de microcreditare (creditele pentru infiintarea de microintreprinderi), din fonduri MADR, prin infiintarea unor scheme de garantare suplimentare si/sau extinderea celor existente. Garantia va acoperi maximum 80% din valoarea creditului.

Important Masurile de garantare vizeaza atat microcreditele acordate pentru fermele de familie in baza OUG, cat si alte finantari obtinute de pe piata care respecta conditiile de acordare a garantiilor prevazute in actul normativ.

Pentru ce poti lua credit si care sunt conditiile

 Pentru infiintarea fermelor de familie vor putea fi accesate microcredite din fonduri publice prin intermediul bancilor care urmeaza sa fie selectate de MADR. Se are in vedere:

 - facilitarea accesului la fondurile alocate prin PNDR catre fermieri printr-o schema de microcreditare, din fonduri publice. Valoarea maxima/microcredit este de 75.000 de euro.

 - acordarea prin intermediul institutiilor de credit si nebancare de microcredite de investitii pentru transformarea productiei agricole si zootehnice pentru autoconsum in productie agricola cu caracter comercial si dezvoltarea fermelor familiale in vederea accesarii ulterioare a fondurilor europene si extinderea si modernizarea exploatatiilor. Valoarea maxima/microcredit este de 15.000 de euro.

- acordarea de microcredite pentru realizarea productiei agricole si zootehnice, pentru acoperirea cheltuielilor curente de productie pana la valorificare. Valoarea maxima/microcredit 25.000 de euro.

Important Beneficiarii microcreditelor pot solicita o noua finantare in conditiile prevazute in actul normativ cu conditia finalizarii obiectivelor in baza carora au primit initial microcreditarea.

 Bancile care vor acorda credite beneficiarilor urmeaza sa fie selectate pe baza unor criterii ce vor fi reglementate prin normele de aplicare.

Termenele de rambursare vor fi negociate de beneficiarii microcreditelor in functie de capacitatea lor, cu incadrarea in termenul maxim de 10 ani stabilit prin OUG.

Nivelul dobanzilor (costurile) platite de beneficiarii microcreditelor va cuprinde dobanda platita de institutia financiara care a acordat microcreditul catre MADR pentru suma acordata, dar si marja de operare, fiind stabilit astfel incat sa excluda componenta de ajutor de stat, au mentionat reprezentantii Ministerului Agriculturii.

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
557

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
62

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
70

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...