Femeia din lumea barbatilor! Arbitrul Nicoleta Grigoriu, pe urmele Irinei Mîrţ: "Mi-as dori sa devin arbitru FIFA. Stiu cat pot" - FOTO
INTERVIU!

Femeia din lumea barbatilor! Arbitrul Nicoleta Grigoriu, pe urmele Irinei Mîrţ: "Mi-as dori sa devin arbitru FIFA. Stiu cat pot" - FOTO
Este frumoasa, desteapta si este arbitru-asistent in Liga a IV-a din Botosani. O femeie intr-o lume a barbatilor.

Vorbim despre botosaneanca Nicoleta Grigoriu, o tanara in varsta de 25 de ani, care vrea sa-i calce pe urme unei alte femei cu o cariera de succes in arbitraj, Irina Mîrț, cea care a ajuns sa arbitreze finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin din anul 2003.

In cadrul Comisiei Judetene de Arbitraj (C.J.A.) Botosani sunt 62 de abitri, printre care o singura fata, iar aceasta este Nicoleta Grigoriu. Recent s-au mai inscris inca doua tinere, in varsta de 16 ani, insa acestea sunt deocamdata stagiare.

"Nicoleta are calitati reale ca arbitru. Daca o sa va uitati pe site-ul AJF Botosani este unul dintre cei mai delegati arbitri. Nu am avut probleme cu ea. A fost delegata si la Liga a IV-a si nu mi s-a plans niciun conducator. In acest an, avand categoria I, a debutat si la Juniori Republicani. Asteptam sa calce pe urmele doamne Irina Mîrţ, care tot de aici a plecat. Speram sa o vada si doamna Irina, pentru ca ea chiar are calitati. La toate testele ia note foarte mari si chiar se descurca. Nu mi-a plans niciodata ca ar fi fost injurata. Este o prezenta agreabila pe terenul de fotbal. Recent au mai intrat doua fetite in arbitraj. Sunt nascute in anul 1999. Una dintre ele are un frate arbitru si joaca si fotbal. Sunt foarte constiincioase. Nicoleta are aproape trei ani de cand e la noi si nu a lipsit la nici macar un curs", ne-a declarat Ciprian Iovu, presedintele CJA Botosani.

Pentru a afla mai multe despre Nicoleta Grigoriu, va prezentam mai jos un interviu cu aceasta.




- Reporter: As vrea sa te intreb in primul rand, de ce ai ales fotbalul?

- Nicoleta Grigoriu: Pentru ca mi-a placut fotbalul de cand eram mica. Urmaream meciurile alaturi de tatal meu. In momentul in care am incercat sa intru la Politie si am avut un esec, am avut ocazia sa ma inscriu la cursurile de arbitraj din cadrul CJA Botosani.

- La ce varsta ai fost pentru prima data pe un teren de fotbal si unde?

- Cred ca la 18 ani, pe Stadionul Municipal Botosani. 

- Cum au reactionat prietenele tale atunci cand le-ai spus ca vrei sa devii arbitru?

- La inceput au fost sceptice. Au crezut ca voi termina cursul si atat. Nu se asteptau sa ajung pana aici. La inceput nu stiam ce-i ala offside. Priveam meciul ca orice spectator. Se intampla des sa ies cu fetele in oras si daca este pe un canal de sport, prietenele mele mai mult vorbesc singure, pentru ca ma uit la faze, la meci.

- De cat timp esti arbitru?

- In anul 2013 m-am inscris la cursuri. Mai intai suntem stagiari, dupa care urmeaza categoria a II-a si categoria I. Dureaza cam un an pentru fiecare categorie. Eu acum am ajuns la categoria I.

- Iti mai amintesti cum a fost primul meci?

- Aoleu! Dezastru (rade)! Este exact ca si cum ai face matematica doar teorie fara sa faci exercitii (rade). Au fost semnalizari gresite. Daca-mi aduc bine aminte primul meci arbitrat a fost CS Mihalaseni - Viitorul Blandesti, scor 1-0, in Liga a V-a. Am fost norocoasa, pentru ca domnii de acolo au fost foarte intelegatori si au inteles care este situatia (rade).




- Cum reactioneaza jucatorii cand te vad imbracata in arbitru?

- Acum nu mai au nicio reactie, dar la inceput erau sceptici. Probabil se gandeau ce cauta o domnisoara in fotbal. Probabil ma credeau incompetenta, dar pe parcurs am dovedit ca pot si acum sunt chiar foarte incantati cand ma duc la meciuri.

- Ti s-a intamplat sa iti ofere jucatorii flori inaintea unui meci?

- Eu sunt o persoana putin mai rece si pastrez o distanta. Au fost felicitari, sarutari de maini, mai fac rost de numarul meu de telefon si ma mai suna, dar bineinteles ca nu imbin utilul cu placutul (rade).

- Spectatorii ce reactii au? De obicei ei sunt primii care se iau de arbitri!

- Spectatorii au reactii variate. Unii sunt fericiti, altii spun cuvinte dubioase, pentru ca ma vad printre atatia baieti, dar s-au obisnuit si ei, pentru ca am fost cam peste tot in judet. In general e bine. Nu am fost injurata sau poate ca nu am auzit eu.

- Ce planuri ai pentru viitor?

- Eu stiu cat pot si stiu ca pot. Mi-as dori sa devin arbitru FIFA. Mai intai sa iau testarea pentru Liga a III-a si sper sa ma pregatesc cum trebuie ca sa fac fata.

- Te motiveaza faptul ca botosaneanca Irina Mirt a ajuns atat de departe in aceasta cariera?

- Clar! Chiar mi-a spus unul dintre observatori ca aduc un pic cu ea, in ce priveste arbitrajul.

- Idolul tau in arbitraj, exceptand-o pe Irina Mirt?

- Domnul Cristi Balaj. Este foarte sigur pe el, calm si prompt.

- Spune-mi o faza amuzanta din timpul unui meci.

- Chiar la ultimul meci mi s-a intamplat. Era sa ma muste un catel prin gard, la o lovitura de la colt. Si... am supravietuit (rade). Eram la corner si a trebuit sa ma apropii mai mult de gard, iar el a bagat boticul. S-a intamplat sa mai alunec in timpul partidelor.

- Ce le recomanzi fetelor care vor sa urmeze aceasta cariera? Ce-ti trebuie ca sa devii arbitru?

- In primul rand curaj si hotarare, pentru ca este o lume a barbatilor, trebuie sa recunoastem. Daca nu-ti place ceea ce faci, nu ai nicio sansa. Iti trebuie multa determinare.

- Chiar, cum te intelegi aici la CJA Botosani, cu atatia barbati?

- Extraordinar. Ma inteleg foarte bine. Daca erau doar fete nu stiu daca ma intelegeam atat de bine.


Prenume: Nicoleta
Nume: Grigoriu
Locul nasterii: Galati
Data nasterii: 25-06-1991
Studii: Liceul de Arta "Stefan Luchian" si urmeaza sa dea la Facultatea de Sport
Ce-place: Ii place sa citeasca, sa asculte muzica si sa se plimbe
Ce nu-i place: Sa socializeze virtual
Primul meci arbitrat: 23/03/2014 - CS Mihalaseni - Viitorul Blandesti 1-0 (Liga a V-a)

 

Spune-ne opinia ta