Leacuri din reţetarul vindecătoarei germane Eva Lübke.
Cataplasmă cu brusture: Împotriva durerilor articulare
Luaţi câteva frunze proaspete de brusture şi striviţi-le cu vergeaua (sucitorul) sau cu o sticlă, până ce iese zeama din ele. Aplicaţi-le - peste noapte - pe încheietura dureroasă. Dacă a doua zi vă arde pielea, ungeţi locul respectiv cu alifie de gălbenele sau cu untură de porc.
Cataplasmă cu coada-calului: Împotriva durerilor de călcâi
Ingrediente: un mănunchi de coada-calului proaspătă.
Mod de preparare: În cazul durerilor de călcâi (pinteni), masaţi zona cu ulei de ricin şi aplicaţi apoi, seara, o cataplasmă cu coada-calului. Puneţi planta într-o sită şi fixaţi-o peste o oală cu apă care fierbe, în aşa fel încât să vină în contact doar cu aburii, nu şi cu apa. Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi-o 20 de minute pe foc, timp în care coada-calului se înmoaie. Întindeţi un prosop pe jos, puneţi pe el planta caldă, apoi puneţi piciorul şi înveliţi călcâiul cu cataplasma. Ţineţi cataplasma pe toată durata nopţii, acoperită, eventual, cu o folie de plastic, luaţi-o dimineaţa şi repetaţi tratamentul până la dispariţia durerilor.
Cataplasmă cu năsturel: Împotriva petelor de bătrâneţe
Ingrediente: flori proaspete de năsturel, 1 linguriţă de miere.
Mod de preparare: Zdrobiţi într-un mojar năsturelul proaspăt cules şi tăiat mărunt. Amestecaţi-l bine cu mierea şi întindeţi-l pe un tifon steril. Aplicaţi cataplasma pe petele maronii, de bătrâneţe, şi lăsaţi-o acolo peste noapte.
Cataplasmă cu frunze de mesteacăn: Pentru boli de rinichi
Ingrediente: frunze de mesteacăn, puţin ulei.
Mod de preparare: Luaţi frunze tinere de mesteacăn, culese între mai şi iulie, şi daţi-le prin maşina de tocat. Întindeţi un strat afânat, nu prea gros, de frunze tocate, amestecate cu puţin ulei (pentru a nu irita pielea), pe un ştergar vechi de bucătărie. Încălziţi puţin cataplasma pe un vas cu aburi şi aplicaţi-o, peste noapte, direct pe locul dureros. Are efect extraordinar.
Un sfat util: Nu folosiţi prosoape din frotir pentru cataplasme. Un cearceaf sau un ştergar vechi de bucătărie sunt mult mai bune.
Cataplasmă cu patlagină: Leziuni pe piele
Ingrediente: frunze de patlagină proaspătă.
Mod de preparare: Culegeţi frunze proaspete de patlagină, care conţin un antibiotic natural, cu o putere vindecătoare uriaşă, în cazul rănilor, al leziunilor şi chiar al înţepăturilor de insecte. Spălaţi frunzele şi striviţi-le cu vergeaua sau cu o sticlă, până ce încep să zemuiască. Aplicaţi-le pe leziune şi fixaţi-le cu o faşă. Cataplasma trebuie schimbată din două în două ore.
Cataplasmă cu părăluţe: În caz de luxaţii, împotriva eczemelor, pentru vindecarea rănilor şi a furunculelor
Ingrediente: un pumn de flori şi frunze de părăluţe.
Mod de preparare: Se strivesc florile şi frunzele cu vergeaua sau cu o sticlă, se pun într-un şervet vechi de bucătărie şi se aplică pe zona bolnavă. Se lasă acolo până când începe să se usuce şervetul.
Cataplasmă cu brânză de vaci şi ghimbir: Dureri acute de genunchi
Ingrediente: brânză de vaci, ghimbir proaspăt.
Mod de preparare: Cumpăraţi brânză de vaci curată, de la ţărani, amestecaţi-o cu puţin ghimbir ras, încălziţi-o uşor şi întindeţi-o pe un prosop. Înfăşuraţi cataplasma în aşa fel în jurul genunchiului, încât să acopere şi zona de deasupra şi de dedesubtul lui (nu doar pe locul dureros).
Cataplasmă cu gutui: Împotriva dermatitelor, inflamaţii ale pielii
Ingrediente: sâmburi de gutui.
Mod de preparare: Luaţi sâmburi de la 2-3 gutui crude, zdrobiţi-i într-un mojar. Puneţi-i, apoi, într-un vas cu apă, ca să se umfle, şi aplicaţi gelul rezultat pe zonele inflamate, care apar mai ales la persoanele în vârstă, obligate să stea vreme îndelungată în pat. Gelul poate fi folosit şi în cazul mameloanelor inflamate: se aplică pe ele şi se lasă să acţioneze până ce se usucă.
Cataplasmă cu frunze de varză albă: Împotriva durerilor articulare, artroză, gută, reumatism
Ingrediente: 1 frunză de varză albă (tânără).
Mod de preparare: puneţi o frunză de varză pe un şervet de bumbac şi striviţi-o cu vergeaua sau cu o sticlă curată, până ce zemuieşte. Aplicaţi frunza direct pe zona dureroasă şi fixaţi-o cu un prosop. Cataplasma este mai eficientă, dacă o aplicaţi seara şi o lăsaţi să acţioneze peste noapte.
Alternativ: Se dau câteva frunze de varză albă prin maşina de tocat, se aplică pe locul dureros şi se fixează cu un şervet.
Cataplasmă cu ceapă şi hrean: Calmează tusea
Ingrediente: ceapă albă proaspătă, untură de porc, hrean.
Mod de preparare: Se rade ceapa, se căleşte în puţină untură de porc şi se adaugă hreanul ras. Se întinde pe piept, se acoperă cu un prosop şi se lasă să-şi facă efectul, aproximativ două ore.
Cataplasmă simplă cu ceapă: Hemoragie nazală
Ingrediente: o ceapă roşie.
Mod de preparare: Când vă curge sânge din nas, înveliţi câteva rondele de ceapă într-un şervet şi aplicaţi cataplasma pe ceafă. Ţineţi, de asemenea, o ceapă crestată sub nas şi inspiraţi pe nări mirosul acesteia.
SURSA: Formula AS
Farmacia verii - Comprese şi cataplasme cu plante verzi
Stiri Botosani Monday, 29 July 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
„Cupa 28 Februarie": Pompierii botoșăneni, performeri și la tenis de masă! (foto)
astăzi, 20:30
După meciuri intens disputate, câștigători au fost: - plutonier Andrei Puiu, din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani; - plutonier adjutant Marcel Matei, din cadrul Gărzii de I...
Seară românească organizată de ATOR Botoșani, găzduită de Parohia Vovidenia!
astăzi, 19:45
Fiind o perioadă cu multiple semnificații pentru adolescenți, în care se gândesc mai mult la iubire și la persoanele dragi, membrii asociației au creat cadrul necesar întâ...
Aproape 2000 de locuri scoase la concurs la școlile de poliție din MAI: Condiții și criterii necesare!
astăzi, 19:16
Numărul locurilor scoase la concurs: Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina -1340 locuri; Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-...