Farmacia verii - Comprese şi cataplasme cu plante verzi

Leacuri din reţetarul vindecătoarei germane Eva Lübke.

Cataplasmă cu brusture: Împotriva durerilor articulare

Luaţi câteva frun­­ze proaspete de brusture şi striviţi-le cu vergeaua (su­ci­torul) sau cu o sticlă, până ce iese zeama din ele. A­plicaţi-le - peste noap­te - pe în­cheietura dure­roa­să. Dacă a doua zi vă arde pielea, un­geţi locul respectiv cu alifie de gălbe­nele sau cu untură de porc.

Cataplasmă cu coada-calului: Împotriva durerilor de călcâi 

Ingrediente: un mă­nunchi de coada-calului proaspătă.
Mod de preparare: În cazul du­re­rilor de călcâi (pinteni), masaţi zona cu ulei de ricin şi aplicaţi apoi, seara, o cataplasmă cu coada-ca­lului. Puneţi planta într-o sită şi fixaţi-o peste o oală cu apă care fierbe, în aşa fel încât să vină în contact doar cu aburii, nu şi cu apa. Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi-o 20 de minute pe foc, timp în care coada-calului se în­moaie. Întindeţi un prosop pe jos, puneţi pe el planta caldă, apoi puneţi piciorul şi în­veliţi călcâiul cu ca­taplasma. Ţineţi ca­­ta­plas­ma pe toată du­rata nopţii, aco­pe­rită, even­tual, cu o folie de plastic, lu­aţi-o dimineaţa şi re­petaţi tratamentul pâ­nă la dispariţia du­rerilor.

Cataplasmă cu năsturel: Împotriva petelor de bătrâneţe 

Ingrediente: flori proaspete de năsturel, 1 linguriţă de miere.
Mod de pre­pa­rare: Zdro­biţi într-un mo­jar năsturelul proaspăt cules şi tăiat mărunt. A­mes­tecaţi-l bine cu mierea şi întin­deţi-l pe un tifon steril. Aplicaţi ca­ta­­plas­ma pe pe­tele maronii, de bătrâ­neţe, şi lă­saţi-o aco­lo pes­te noapte.  

Cataplasmă cu frunze de mesteacăn: Pentru boli de rinichi 

Ingrediente: frunze de mes­tea­căn, puţin ulei.
Mod de preparare: Luaţi frun­ze tinere de mesteacăn, culese între mai şi iulie, şi daţi-le prin maşina de tocat. Întindeţi un strat afânat, nu prea gros, de frunze tocate, a­mes­tecate cu puţin ulei (pentru a nu irita pielea), pe un ştergar vechi de bucătărie. Încălziţi puţin cataplas­ma pe un vas cu aburi şi aplicaţi-o, peste noapte, direct pe locul dureros. Are efect extraordinar.
Un sfat util: Nu folosiţi prosoape din frotir pentru cataplasme. Un cearceaf sau un ştergar vechi de bucătărie sunt mult mai bune.

Cataplasmă cu patlagină: Leziuni pe piele 

Ingrediente: frunze de patlagină proaspătă.

Mod de preparare: Culegeţi frunze proas­pete de patlagină, care conţin un antibiotic natural, cu o putere vin­decătoare uriaşă, în ca­zul rănilor, al leziunilor şi chiar al înţepăturilor de insecte. Spălaţi frun­zele şi striviţi-le cu ver­geaua sau cu o sticlă, până ce încep să ze­mu­iască. Aplicaţi-le pe le­ziune şi fixaţi-le cu o faşă. Cataplasma tre­bu­ie schimbată din două în două ore.

Cataplasmă cu părăluţe: În caz de luxaţii, împotriva eczemelor, pentru vindecarea rănilor şi a furunculelor 

Ingrediente: un pumn de flori şi frunze de părăluţe.
Mod de preparare: Se strivesc florile şi frunzele cu vergeaua sau cu o sticlă, se pun într-un şervet vechi de bucătărie şi se aplică pe zona bolnavă. Se lasă acolo până când începe să se usuce şervetul.

Cataplasmă cu brânză de vaci şi ghimbir: Dureri acute de genunchi   

Ingrediente: brânză de vaci, ghimbir proas­păt.
Mod de preparare: Cumpăraţi brânză de vaci curată, de la ţărani, ameste­caţi-o cu puţin ghimbir ras, încălziţi-o uşor şi întin­deţi-o pe un prosop. Înfăşuraţi ca­taplas­ma în aşa fel în ju­rul genunchiului, în­cât să aco­pere şi zona de deasupra şi de de­desubtul lui (nu doar pe locul dureros).

Cataplasmă cu gutui: Împotriva dermatitelor, inflamaţii ale pielii 

Ingrediente: sâmburi de gutui.
Mod de preparare: Luaţi sâmburi de la 2-3 gutui crude, zdrobiţi-i într-un mojar. Pu­neţi-i, apoi, într-un vas cu apă, ca să se umfle, şi aplicaţi ge­lul rezul­tat pe zonele in­fla­ma­te, ca­re apar mai ales la per­soanele în vâr­stă, obli­gate să stea vre­me în­de­lungată în pat. Gelul poa­te fi fo­losit şi în ca­zul mame­loanelor in­fla­mate: se aplică pe ele şi se lasă să acţioneze până ce se usucă.

Cataplasmă cu frunze de varză albă: Împotriva durerilor articulare, artroză, gută, reumatism 

Ingrediente: 1 frunză de varză albă (tânără).
Mod de preparare: puneţi o frunză de var­ză pe un şervet de bumbac şi stri­viţi-o cu ver­gea­ua sau cu o sticlă curată, până ce zemu­ieş­te. Aplicaţi frunza direct pe zona du­re­roasă şi fixaţi-o cu un prosop. Ca­ta­plasma este mai eficientă, dacă o apli­caţi seara şi o lăsaţi să acţioneze peste noapte.
Alternativ: Se dau câteva frunze de varză albă prin maşina de tocat, se aplică pe locul dureros şi se fixează cu un şervet.

Cataplasmă cu ceapă şi hrean: Calmează tusea 

Ingrediente: ceapă albă proaspătă, untură de porc, hrean.
Mod de preparare: Se rade ceapa, se căleşte în puţină untură de porc şi se adaugă hreanul ras. Se întinde pe piept, se acoperă cu un prosop şi se lasă să-şi facă efectul, aproximativ două ore.

Cataplasmă simplă cu ceapă: Hemoragie nazală

Ingrediente: o ceapă roşie.
Mod de preparare: Când vă curge sânge din nas, înveliţi câteva rondele de ceapă într-un şervet şi aplicaţi cataplasma pe ceafă. Ţineţi, de asemenea, o ceapă crestată sub nas şi inspiraţi pe nări mirosul acesteia.   

SURSA: Formula AS

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Peste 300 de oportunități de muncă pe diferite domenii. Vezi ce posturi sunt disponibile!

astăzi, 17:00

Potrivit datelor rezultate din declarațiile agenților economici privind locurile de muncă vacante, la data de 07.07.2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă ...

Percheziții într-o comună din Botoșani, țigări de contrabandă confiscate!

astăzi, 15:20

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoan...

PSD Botoșani: Valeriu Iftime – tratează județul ca pe propria moșie

astăzi, 15:00

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rez...