Farmacia verii - Comprese şi cataplasme cu plante verzi

Farmacia verii - Comprese şi cataplasme cu plante verzi
Leacuri din reţetarul vindecătoarei germane Eva Lübke.

Cataplasmă cu brusture: Împotriva durerilor articulare

Luaţi câteva frun­­ze proaspete de brusture şi striviţi-le cu vergeaua (su­ci­torul) sau cu o sticlă, până ce iese zeama din ele. A­plicaţi-le - peste noap­te - pe în­cheietura dure­roa­să. Dacă a doua zi vă arde pielea, un­geţi locul respectiv cu alifie de gălbe­nele sau cu untură de porc.

Cataplasmă cu coada-calului: Împotriva durerilor de călcâi 

Ingrediente: un mă­nunchi de coada-calului proaspătă.
Mod de preparare: În cazul du­re­rilor de călcâi (pinteni), masaţi zona cu ulei de ricin şi aplicaţi apoi, seara, o cataplasmă cu coada-ca­lului. Puneţi planta într-o sită şi fixaţi-o peste o oală cu apă care fierbe, în aşa fel încât să vină în contact doar cu aburii, nu şi cu apa. Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi-o 20 de minute pe foc, timp în care coada-calului se în­moaie. Întindeţi un prosop pe jos, puneţi pe el planta caldă, apoi puneţi piciorul şi în­veliţi călcâiul cu ca­taplasma. Ţineţi ca­­ta­plas­ma pe toată du­rata nopţii, aco­pe­rită, even­tual, cu o folie de plastic, lu­aţi-o dimineaţa şi re­petaţi tratamentul pâ­nă la dispariţia du­rerilor.

Cataplasmă cu năsturel: Împotriva petelor de bătrâneţe 

Ingrediente: flori proaspete de năsturel, 1 linguriţă de miere.
Mod de pre­pa­rare: Zdro­biţi într-un mo­jar năsturelul proaspăt cules şi tăiat mărunt. A­mes­tecaţi-l bine cu mierea şi întin­deţi-l pe un tifon steril. Aplicaţi ca­ta­­plas­ma pe pe­tele maronii, de bătrâ­neţe, şi lă­saţi-o aco­lo pes­te noapte.  

Cataplasmă cu frunze de mesteacăn: Pentru boli de rinichi 

Ingrediente: frunze de mes­tea­căn, puţin ulei.
Mod de preparare: Luaţi frun­ze tinere de mesteacăn, culese între mai şi iulie, şi daţi-le prin maşina de tocat. Întindeţi un strat afânat, nu prea gros, de frunze tocate, a­mes­tecate cu puţin ulei (pentru a nu irita pielea), pe un ştergar vechi de bucătărie. Încălziţi puţin cataplas­ma pe un vas cu aburi şi aplicaţi-o, peste noapte, direct pe locul dureros. Are efect extraordinar.
Un sfat util: Nu folosiţi prosoape din frotir pentru cataplasme. Un cearceaf sau un ştergar vechi de bucătărie sunt mult mai bune.

Cataplasmă cu patlagină: Leziuni pe piele 

Ingrediente: frunze de patlagină proaspătă.

Mod de preparare: Culegeţi frunze proas­pete de patlagină, care conţin un antibiotic natural, cu o putere vin­decătoare uriaşă, în ca­zul rănilor, al leziunilor şi chiar al înţepăturilor de insecte. Spălaţi frun­zele şi striviţi-le cu ver­geaua sau cu o sticlă, până ce încep să ze­mu­iască. Aplicaţi-le pe le­ziune şi fixaţi-le cu o faşă. Cataplasma tre­bu­ie schimbată din două în două ore.

Cataplasmă cu părăluţe: În caz de luxaţii, împotriva eczemelor, pentru vindecarea rănilor şi a furunculelor 

Ingrediente: un pumn de flori şi frunze de părăluţe.
Mod de preparare: Se strivesc florile şi frunzele cu vergeaua sau cu o sticlă, se pun într-un şervet vechi de bucătărie şi se aplică pe zona bolnavă. Se lasă acolo până când începe să se usuce şervetul.

Cataplasmă cu brânză de vaci şi ghimbir: Dureri acute de genunchi   

Ingrediente: brânză de vaci, ghimbir proas­păt.
Mod de preparare: Cumpăraţi brânză de vaci curată, de la ţărani, ameste­caţi-o cu puţin ghimbir ras, încălziţi-o uşor şi întin­deţi-o pe un prosop. Înfăşuraţi ca­taplas­ma în aşa fel în ju­rul genunchiului, în­cât să aco­pere şi zona de deasupra şi de de­desubtul lui (nu doar pe locul dureros).

Cataplasmă cu gutui: Împotriva dermatitelor, inflamaţii ale pielii 

Ingrediente: sâmburi de gutui.
Mod de preparare: Luaţi sâmburi de la 2-3 gutui crude, zdrobiţi-i într-un mojar. Pu­neţi-i, apoi, într-un vas cu apă, ca să se umfle, şi aplicaţi ge­lul rezul­tat pe zonele in­fla­ma­te, ca­re apar mai ales la per­soanele în vâr­stă, obli­gate să stea vre­me în­de­lungată în pat. Gelul poa­te fi fo­losit şi în ca­zul mame­loanelor in­fla­mate: se aplică pe ele şi se lasă să acţioneze până ce se usucă.

Cataplasmă cu frunze de varză albă: Împotriva durerilor articulare, artroză, gută, reumatism 

Ingrediente: 1 frunză de varză albă (tânără).
Mod de preparare: puneţi o frunză de var­ză pe un şervet de bumbac şi stri­viţi-o cu ver­gea­ua sau cu o sticlă curată, până ce zemu­ieş­te. Aplicaţi frunza direct pe zona du­re­roasă şi fixaţi-o cu un prosop. Ca­ta­plasma este mai eficientă, dacă o apli­caţi seara şi o lăsaţi să acţioneze peste noapte.
Alternativ: Se dau câteva frunze de varză albă prin maşina de tocat, se aplică pe locul dureros şi se fixează cu un şervet.

Cataplasmă cu ceapă şi hrean: Calmează tusea 

Ingrediente: ceapă albă proaspătă, untură de porc, hrean.
Mod de preparare: Se rade ceapa, se căleşte în puţină untură de porc şi se adaugă hreanul ras. Se întinde pe piept, se acoperă cu un prosop şi se lasă să-şi facă efectul, aproximativ două ore.

Cataplasmă simplă cu ceapă: Hemoragie nazală

Ingrediente: o ceapă roşie.
Mod de preparare: Când vă curge sânge din nas, înveliţi câteva rondele de ceapă într-un şervet şi aplicaţi cataplasma pe ceafă. Ţineţi, de asemenea, o ceapă crestată sub nas şi inspiraţi pe nări mirosul acesteia.   

SURSA: Formula AS

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
348

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
601

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
1017

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...