Fără întoarcere: Comisia Europeană cere admiterea României în spațiu european de liberă circulaţie Schengen

Fără întoarcere: Comisia Europeană cere admiterea României în spațiu european de liberă circulaţie Schengen

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o strategie de reformare a Spaţiului european de liberă circulaţie Schengen, prin care cere admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei.

CE aminteşte că „Bulgaria şi România au primit evaluări pozitive” privind integrarea în Spaţiul Schengen, iar, recent, acest lucru a devenit valabil şi pentru Croaţia.

Comisia Europeană consideră că acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs acestor evaluări pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre ale spaţiului fără controale la frontierele statelor membre„, subliniază Strategia.

Strategia prezintă măsuri esenţiale pentru susţinerea şi oferirea de compensare pentru lipsa controalelor la frontiere în cadrul Spaţiului Schengen, precum şi acţiuni de creştere a rezistenţei la viitoare provocări.

Comisia Europeană propune „un sistem eficient şi modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii Europene”, „consolidarea Spaţiului Schengen la nivel intern” şi „îmbunătăţirea sistemelor de guvernare pentru a stimula încrederea între statele membre şi pentru o mai bună pregătire în sensul gestionării crizelor”.

De asemenea, Comisia Europeană consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.

Comisia Europeană urmează să prezinte o Reglementare pentru revizuirea Mecanismului de Evaluare şi Monitorizare Schengen.

De asemenea, Executivul UE va organiza constant forumuri Schengen şi evaluări privind modul în care a fost gestionată criza pandemiei la nivelul circulaţiei în spaţiul comunitar.

În plus, va fi prezentat „un plan pentru situaţii de urgenţă” şi va fi propus un „Instrument de urgenţă destinat pieţei unice”.

 

 

Spune-ne opinia ta