Factura pe ianuarie, mai mare pentru ca s-a furnizat mai multa caldura, spune viceprimarul Ghiorghita!

Factura pe ianuarie, mai mare pentru ca s-a furnizat mai multa caldura, spune viceprimarul Ghiorghita!
Consilierii locali ai municipiului Botosani au votat joi, in cadrul sedintei Consiliului Local, proiectul de hotarare privind aprobarea tarifelor si preturilor locale ale energiei termice livrata utilizatorilor de catre S.C. Termica S.A. Botosani.

Conform celor declarate de viceprimarul muncipiului Botosani, Florin Ghiorghita, este vorba despre pretul de referinta pentru energia termica stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, care trebuie aprobat in fecare an, potrivit legii.

"Pretul de productie al gigacaloriei este unul, iar pretul facturat populatiei cu totul altceva, care este mult mai mic. In acest pret de referinta intra si subventia de la bugetul de stat, intra si subventia de la CL si este si acel pret pe care il plateste populatia. Procedura este destul de lunga, se trimite un referat la ANRSC Bucuresti si dumnealor aproba un pret de referinta in care calculeaca si partea de subventie de la bugetul de stat, municipalitatea isi calculeaza partea de subventie de la bugetul local, iar populatia cat ramane de plata", a declarat Florin Ghiorghita, viceprimarul municipiului Botosani.

In prezent, botosanenii platesc pretul de facturare de 183,50 lei pentru o gigacalorie, pret care, potrivit municipalitatii, in ultimii doi ani nu a avut nicio majorare, fiind chiar o scadere intre 3-4 lei pe gigacalorie. 

Reprezentantii Primariei Botosani asigura botosanenii ca trecerea pe pacura in aceste zile in niciun caz nu va avea vreo influenta de ordin financiar asupra populatiei, indiferent ca se consuma gaz sau pacura, viceprimarul Florin Ghiorghita precizand ca pretul gigacalorei livrata populatiei este acelasi asumat de Termica.

"Cei de la Termica vor avea o mica pierdere aici, dar pierderea este compensata prin productia de energie electrica livrata in sistemul national, de pe care castiga anumite sume de bani. Totusi, sa nu ne asteptam ca factura de pe ianuarie sa fie la fel ca cea de pe decembrie, deoarece vedem cu totii care avem centrale sau sisteme de incalzire pe lemne in conditii de frig de -20, pana la -26 de grade cat a fost in ultimele zile, cantitatile de gaz si de lemne consumate sunt mult mai mari si e normal ca populatia sa plateasca cu un 10-15% mai mult pentru luna ianuarie, dar asta inseamna ca au primit caldura mai multa, nu ca am majorat pretul de referinta", a adaugat viceprimarul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
192

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
244

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
877

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...