Facilitatea privind amânarea plății facturilor la gaze și electricitate va fi eliminată

Facilitatea privind amânarea plății facturilor la gaze și electricitate va fi eliminată

O ordonanță de urgență aprobată anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă.

În acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze/deconecteze astfel de consumatori.

Însă, în ultimul an, circa 209 mii de clienți cansici și non-casnici de gaze și energie nu și-au plătit facturile, înregistrând plăți restante către furnizori de 249 milioane de lei.

Acum, Guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, furnizorii având dreptul să-și recupereze banii.

Potrivit cifrelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania și ACUE – Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu și-au plătut facturile a ajuns la circa 209.000. Aceștia înregistrează restanțe de circa 249 mil.lei la sfârșitul lunii mai. La energie electrică, numărul clienților care nu și-au achitat facturile și nu au putut fi deconectați este de circa 173.000 la finalul lunii iunie.

 

Spune-ne opinia ta