Expertii Ministerului Educatiei spun ca elevii ar trebui sa mearga la scoala 6 zile pe saptamana!

Specialistii Institutul de Stiinte ale Educatiei au facut o analiza prin care arata cat petrec elevii la scoala, cat si de ce chiulesc. Profesorii dau vina pe programa scolara incarcata, insa nu recomanda taierea orelor, ci extinderea orarului la sase zile pe saptamana.

Timpul pe care elevii de clasele a VIII-a si a XII-a il petrec la scoala este in medie de 8 ore si jumatate pe saptamana. Calculul ia in vedere si pregatirile de plecare la ore, plus drumul catre scoala.

O analiza facuta de Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE) arata ca orarul elevului este dezechilibrat. In prima zi a saptamanii, scoala incepe "in forta", cu toate ca randamentul maxim al elevilor este in zilele de mijloc, adica miercurea si joia.

Elevii au cate 9 ore de luni pana miercuri si cate 7-8 ore la sfarsit de saptamana. Acesta este si un motiv pentru care elevii chiulesc.

Ei stau in clasa cam 5 ore si jumatate, mai putin decat spune programa scolara, se arata in studiul "Timpul scolar", realizat de ISE, in perioada 2006-2008, pe un esantion reprezentativ de elevi si profesori din 406 scoli gimnaziale si licee. Studiul nu a fost promovat de nici unul dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, cu toate ca a fost finalizat in decembrie 2008.

Ca solutie, peste jumatate dintre profesori propun ca programa scolara sa fie revizuita. Doar un sfert dintre dascalii chestionati s-au gandit ca ar fi bine ca numarul de ore sa fie redus, dar nu printr-o taiere asa cum a facut-o Ministerul Educatiei in luna aprilie, ci "prin prelungirea duratei programului scolar la 6 zile pe saptamana si/sau prin cresterea duratei anului scolar", se precizeaza in studiul Institutului de Stiinte ale Educatiei.
 
Articol complet in  Cotidianul

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...

Simona Popescu și Dumitru Crudu: Poeți în dialog la Memorialul Ipotești!

Thursday, 26 September 2024

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu. SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Br...