Exista si bugetari fericiti!

Persoanele cu contracte colective de muncă vor primi salarii de merit şi prime de vacanţă. Aproape 15% din totalul angajaţilor din instituţiile publice beneficiază de aceste avantaje. Între timp, Ministerul Educaţiei a anunţat deja că intenţionează să desfiinţeze 15.000 de posturi din învăţământ.

Angajaţii din sănătate, vămi, armată şi justiţie se bucură, cu toţii, de sporuri în acest an. O explicaţie este ascunderea avantajelor în legea salarizării unitare. Astfel, sporuri precum cel de vechime, de stabilitate, de confidenţialitate, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit au fost "incluse în salariul de bază". Alţi bugetari îşi iau prime pe care le-au câştigat în instanţă, după ce au dat statul în judecată.

În total, pentru acest an au fost alocate pentru salarii de merit fonduri cu peste şase milioane de lei mai mari decât în 2009. De exemplu, la Ministerul Justiţiei , bugetul pentru bonusuri salariale a crescut cu peste 5 milioane de lei.

Unii bugetari s-au bucurat de prime anul trecut, la Crăciun. Angajaţii care lucrează în pescuit şi acvacultură, silvicultură, industria farmaceutică şi telecomunicaţii au avut de cele mai mari prime.

Şi în decembrie 2009, mulţi angajaţi de la stat au încasat prime. Potrivit datelor INS, cele mai mari prime au fost acordate celor care lucrează în pescuit şi acvacultură, silvicultură, industria farmaceutică şi telecomunicaţii. Astfel, în decembrie 2009, veniturile acestora au fost rotunjite cu 30 până la 40 de procente.

Şi angajaţii care lucrează în asigurări, industria auto, ori producţie cinematografică au primit în plus între 10 şi 30%. Mai puţin norocoşi au fost cei care lucrează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale, învăţământ sau fabricarea produselor din lemn.

Per ansamblu, câştigul salarial mediu net a fost, în decembrie, de 1.477 de lei, cu 8,1% mai mult decât în noiembrie, dar mai mic cu aproape un procent faţă de decembrie 2008.

Datele Institutului Naţional de Statistică mai arată că, la sfârşitul anului trecut, cele mai mari salarii s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare, iar cele mai mici în industria hotelieră.

 

 

 

 

Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Florica, sportiva din Copălău care la 22 de ani devenea campioană olimpică! (Foto)

astăzi, 13:45

Din nefericire, numele Florica Lavric este astăzi necunoscut acasă, la Botoșani. Un județ care a dat țării campioni de talie mondială, de la Sanda Toma, Elisabeta Lipă sau Doina Ignat, pâ...

Bolojan atacă veniturile directorilor de la stat: "Nu mi se pare normal când te pensionezi să iei zece salarii"!

astăzi, 13:20

Ilie Bolojan, liderul PNL, a lansat o critică dură la adresa unor practici din administrația publică, în special în ceea ce privește beneficiile exagerate pe care le au unii bugetari,...

Liviu Ciobotariu, prima reacție după ce a fost dat afară de la FC Botoșani: „Nu putem să ne spălăm pe mâini și să dăm pe cineva afară!”

astăzi, 12:50

Liviu Ciobotariu (53 de ani) a fost demis de la FC Botoșani după o ședință în miez de noapte care a avut loc în cantonamentul din Turcia. Fostul tehnician al celor de la Botoșani a a...